DOKTOR PERIŠIĆ OTKRIO KOJE POVRĆE JE ANTIKANCEROGENO! Ako je OVE BOJE, to znači samo JEDNO
Foto: Printscreen/youtube/PRVA

PAŽNJA

DOKTOR PERIŠIĆ OTKRIO KOJE POVRĆE JE ANTIKANCEROGENO! Ako je OVE BOJE, to znači samo JEDNO

Tokom cele godine pijace su pravo carstvo boja! Mnogi kažu - odmor za oči, a da li je i za naše zdravlje to podjednako važno? Može li nam određena boja voća i povrća ukazati i na određenu korisnost za naš organizam?

Objavljeno:

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić, gostovao je u jutranjem programu na TV Prva i otkrio koje je povrće i voće veoma korisno u borbi protiv kancera. Navodi da je crveno povrće veoma zdrav izbor, ali da je najveća moć u žutom i zelenom povrću.

"Ako u toku dana vi ili ja u raznim varijantama pojedemo jednu crvenu papriku, mi smo se opskrbili sa neophodnom dnevnom količinom vitamina C", naveo je dr Perišić.

Ističe da je kapitalni antioksidans, sredstvo koje sprečava nastanak genskih ožiljaka na DNA - kancerogene materije, kao i da je jedna crvena paprika dnevno sasvim dovoljna da ojača organizam.

"U crvenoj paprici ima dva puta više vitamina C nego u žutoj. A žuta ima isti kvantum antioksidanasa, pa ako je uzimamo kasnije u toku godine, vitamin C će se smanjiti, ali antioksidansi neće", rekao je on.

Pijaca, Voće, Povrće, Proizvodi, Cena
foto: Aleksa Petrović

Za doručak je kaže dobra odluka i džem od šljiva, jer su one bogate antioksidansima i poboljšavaju memorijsku funkciju u toku dana, ali i da je banana veoma kalorična.

"Banana drži sitost, ima jako mnogo betakarotena, mnogo vitamina C, a malo vlakana i ima veliku hranljivu vrednost. Dovoljno je pola banane ujutru da bi se opskrbili u prvoj turi sa antioksidansima", dodaje dr Perišić.

Postoji razlika između žutog i crvenog grožđa, naime, dr Perišić ističe da duplo više antikancerogenih supstanci ima u crnom grožđu, nego u belom.

"Luk ima dosta vita mina C i kartenoida, koje su antikancerogene supstance, pa je crni luk veoma koristan. Statistički gledano žuta boranija ima najveći značaj u prevenciji karcinoma debelog creva, dovoljno je dva puta nedeljno da jedete", naveo je on.

Perišić smatra je samo salata od boranije veoma korisna za organizam, ali da nakon gubljenja snage treba da konzumirate paradajz čorbu.

"Paradajz čorba je dobra kada je čovek umoran, ona je puna kalijuma, jedan tanjir vraća snagu u mišićima", rekao je on.

Preporučuje da je za večeru najbolje voće, jedna jabuka, kajsija ili pola grozda, ali i da su borovnica i ribizla izuzetno dobar izbor antioksidanasa za večernje časove.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.