OVIH 10 NAMIRNICA ĆE VAM NADUTI STOMAK: Svakodnevno ih TAMANITE, a sprečavaju varenje i OTEŽAVAJU DISANJE
Želudac, Foto: Profimedia

OPREZ

OVIH 10 NAMIRNICA ĆE VAM NADUTI STOMAK: Svakodnevno ih TAMANITE, a sprečavaju varenje i OTEŽAVAJU DISANJE

Organizmu treba obezbediti zdravu ishranu

Objavljeno:

Želudac treba tretirati kao Ferrari, a ne kao bure, kažu stručnjaci, jer kada telo dobija pravo „gorivo“ radiće efikasnije. Organizmu treba obezbediti zdravu ishranu, uz pravu mešavinu ugljenih hidrata, masti, proteina, vode, soli, vitamina i rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, a sve su to uslovi koji će sprečiti probavne smetnje.

10 namirnica koje najviše iritiraju želudac

Hrana nam obezbeđuje neophodne hranljive materije, daje nam energiju i čak može da nam pomogne da se odbranimo od bolesti. Ali, te prednosti ne važe za sve namirnice. U stvari, u nekim slučajevima je sasvim suprotan efekat – određene namirnice zapravo mogu da izazovu zdravstvene probleme, upale, iritacije i iscrpe nam energiju. Najgore od svega je što konzumiranje određene hrane u većim količinama može da optereti jednog od glavnih igrača u procesu varenja – želudac. Ovih 10 namirnica smatraju se najgorim za stomak, izazivaju nadimanje i otežavaju varenje.

1. Pržena hrana – Pržena hrana sadrži mnogo masti i može da izazove dijareju. Bogati umaci, masni komadi mesa, namazi od putera i kajmak takođe mogu da izazovu probleme. Stručnjaci preporučuju da se pržena hrana zameni pečenom i laganim sosevima, koji sadrže povrće umesto putera ili kajmaka.

2. Citrusi – Budući da su bogati vlaknima i kiseli su, nekim ljudima citrusi mogu da iritiraju želudac. Izbegavajte pomorandže, grejpfrut i drugo citrusno voće ako imate problema sa stomakom.

3. Veštački šećer – Ukoliko koristet previše žvakaćih guma bez šećera, napravljene sa sorbitolom, možete da dobijete grčeve i dijareju. Hrana napravljena sa ovim veštačkim zaslađivačem može izazvati te probleme. Američka Uprava za hranu i lekove FDA upozorava da možete da dobijete dijareju ako jedete 50 ili više grama sorbitola dnevno, iako čak i mnogo manje količine navodno izazivaju probleme nekim ljudima.

4. Previše vlakana – Hrana bogata zdravim ugljenim hidratima, poput integralnih žitarica i povrća, dobra je za varenje. Ali, ako počnete da ih jedete mnogo, vaš probavni sistem može da ima problema sa prilagođavanjem. Rezultat toga su gasovi i nadimanje. Zato postepeno povećavajte količinu vlakana koju jedete.

5. Pasulj – Pasulj je prepun zdravih proteina i vlakana, ali takođe sadrži i teško svarljive šećere koji izazivaju gasove i grčeve, a naše telo nema enzime koji bi mogli da ih razgrade. Zato taj posao preuzimaje bakterije u našim crevima, ispuštajući pti tome gasove. Zbog toga se savetuje da se pasulj potopi u vodu najmanje 4 sata pre kuvanja kako bi se oslobodio nekih problematičnih šećera.

6. Kupus i njegovi „rođaci“ – Povrće iz porodice krstašica, poput brokolija i kupusa, sadrži iste šećere kao i pasulj zbog kojih se u želucu staraju gasovi. Ovo povrće takođe je bogato vlaknima što ga može učiniti teškim za varenje. Ove namirnice mnogo lakše je svariti ako se jedu sirove, nego kuvane, pa umesto da kuvate sladak kupus, pojedite salatu od svežeg kupusa.

7. Fruktoza – Hrana zaslađena fruktozom, kao što su gazirani napici, slatkiši, voćni sokovi, peciva… nekim ljudima uopšte ne prija jer je teško vare, što može da uzrokuje dijareju, nadimanje i grčeve.

8. Začinjena hrana – Neki ljudi dobiju probavne smetnje ili žgaravicu nakon što pojedu začinjenu hranu, posebno kada je u pitanju obilan obrok. Studije pokazuju da ljuti sastojak čili papričica, nazvan kapsaicin, može da bude glavni krivac za ove probleme.

9. Mlečni proizvodi – Ukoliko primetite da mlečni proizvodi izazivaju dijareju, nadimanje i gasove nakon konzumacije, možda je u pitanju netolerancija na laktozu. To znači da nemate enzim koji vari šećer u mleku i drugim oblicima mlečnih proizvoda. Lekari preporučuju izbegavanje takve hrane ili korišćenje pilule koja sadrži enzim koji nedostaje.

10. Pepermint – Ova rashlađujuća namirnica može da opusti mišiće na vrhu stomaka, što uzrokuje da se hrana vrati u jednjak. A ako se to dešava često žgaravica je sledeći problem koji sledi. Slično se dešava i usled konzumacije čokolade ili kafe. Stručnjaci kažu da je moguće smanjiti pritisak koji gura hranu nazad iz želuca u jednjak ako čovek skine višak kilograma, jede manje porcije i ne leži nakon jela.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.