SRBI, ČUVAJTE SE! Ova bolest je pogodila ŽELJKA SAMARDŽIĆA I PRETI SVAKOME OD VAS
Foto: KURIR TELEVIZIJA

OBRATITE PAŽNJU

SRBI, ČUVAJTE SE! Ova bolest je pogodila ŽELJKA SAMARDŽIĆA I PRETI SVAKOME OD VAS

Svake godine na letovanju, vaš verni čuvar stomaka- Bulardi

Objavljeno:

Pevač Željko Samardžić potvrdio da su mu lekari dijagnostikovali bolest!

Pevač i muzičar Željko Samardžić izašao je u javnost i tom prilikom otkrio da mu je otkrivena autoimuna bolest Hašimoto sindrom. Pevač je prošle godine otkrio da redovno uzima terapiju, po preporuci lekara, pa ja objasnio o kakvoj bolesti se radi.

- To je jedna autoimuna bolest štitne žlezde koja stvara povremene probleme. Čim sam krenuo sa redovnim terapijama, sve je bilo u redu. Svako jutro popijem po jednu tableticu i to je to - istakao je za Objektiv Željko.

1 / 10 Foto: Promo

- Žene uglavnom obolevaju od te bolesti, ali eto, mene je zadesilo i nosim se sa tim kako znam i umem. Kasnije sam saznao da dosta mojih prijatelja ima Hašimoto sindrom, a ja sam ga imao dugo a da to nisam ni znao - otkrio je pevač.

Hašimoto je bolest u kojoj imune ćelije napadaju štitnu žlezdu i počinje produkcija autoantitela.

Bolest izaziva upalni proces, poznata je i kao hronični limfocitni tireoiditis, a najpoznatija pod nazivom Hašimoto tireoiditis.

Koji su uzroci nastanka Hašimoto tireoiditisa?

Razlozi zbog kojih imuni sistem napada štitnu žlezdu nisu do kraja poznati i otkriveni.

Neki naučnici veruju da virus ili bakterija mogu izazvati autoimune reakcije u našem organizmu koje dovode do produkcije autoantitela usmerenih protiv štitne žlezde, dok drugi veruju da postoji genetska predispozicija za razvoj ovog poremećaja.

Kombinacija faktora – uključujući genetiku, pol, starost i faktore okruženja – može odrediti rizik od razvoja bolesti.

Hašimoto se može javiti sa povećanom funkcijom žlezde, kao i sa normalnom ili smanjenom.

Hašimoto sindrom najčešće pogađa žene srednjih godina, ali može uticati i na muškarce i žene svih starosnih grupa, a može se javiti i kod dece.

Ukoliko postoji sumnja, neophodno je ispitati funkciju štitne žlezde putem lekarskih pregleda od strane endokrinologa i potrebne laboratorijske dijagnostike da bi se dokazala bolest.

Da li postoji lek za Hašimotov tiroiditis?

Medicinsko protokol lečenje Hašimoto-ove bolesti uključuje praćenje i supstitucionu terapiju tireoidnim hormonima (npr. Sintetički tireoidni hormon levotiroksin-Eutyrox).

Lečenje primenom suspstitucionih tireoidnih hormona je obično efikasna terapija. Pored terapije lekovima, jako je bitno voditi računa o ishrani, kao i celokupnom mikrobiomu creva, uz adekvatnu dozu fizičke aktivnosti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.