OVA HRANA MOŽE DA USPORI RAST VAŠEG DETETA: Nikako ne smete da mu dajete pre DRUGE godine!
Dete, Foto: Profimedia

OPREZ

OVA HRANA MOŽE DA USPORI RAST VAŠEG DETETA: Nikako ne smete da mu dajete pre DRUGE godine!

Ključ ispravnog razvoja detea je u blago hiperkaloričnoj ishrani u prvim godinama

Objavljeno: 16:31h

Zdrave temelje za rast i razvoj deteta, čini prevashodno zdrava ishrana bogata korisnim hranjivim materijama.

Iako će vremenom dete početi da konzumira istu hranu kao i roditelji, neophodno je da uvođenje novih namirnica ide postepeno, iz više razloga.

Pre svega, neophodno je, reakcijom deteta na određenu hranu, ustanoviti da li postoji bilo kakava alergija na neku određenu namirnicu ili celu grupu namirnica. Uz to, važno je da znate i da jednostavno nisu sve namirnice namenjene dečijem organizmu.

Ključ ispravnog razvoja detea je u blago hiperkaloričnoj ishrani u prvim godinama. Nedostatak esencijalnih hranljivih stvari u ovoj fazi mogao bi da ugrozi pravilno funkcionisanje tela i da uzrokuje nepravilnost u rastu i razvoju.

Upravo iz navedenih razloga, važno je da upamtite da ove namirnice nikako nisu preporučljive. Najbolje je da se ipak o svemu posavetujete sa pedijatrom.

Med

Ukoliko se med daje detetu u prve dve godine života, može da izazove botulizam. Dečiji sistem organa za varenje, jednostavno nije dovoljno razvijen kako bi uspeo da pobedi bakteriju Clostridium botulinum, koja se može naći u medu. Iz tog razloga, veliki broj pedijatara savetuje da se sa davanjem meda pričeka do 2. godine.

dete
foto: Profimedia

Slatkiši

Prevelika količina šećera u ishrani deteta, povećava rizik od nastanka različitih metaboličkih poremećaja. Iz tog razloga bi namirnice sa visokim glikemijskim indeksom, poput jednostavnih ugljenih hidrata, trebalo da se ograniče.

Pored toga, slatkiši sadrže i veliku količinu štetnih materija, poput aditiva, koji mogu da pokvare mikrobiom deteta.

Celi orašasti plodovi

Zbog visokog sadržaja kalorija i kvalitetnih masti, orašasti plodovi se smatraju zdravim namirnicama. Pored toga, bogati su i mikronutrijentima, kao što su cink, kalcijum i gvožđe.

Ipak, oni su i česti alergeni, pa se ne preporučuje njihovo naglo uključivanje u dečiju ishranu. Pored toga, sasvim vam je jasno da davanje celog ploda oraha ili lešnika malom detetu može da izazove i gušenje, zato budite oprezni kada uključite ove plodove u ishranu.

Sokovi

Maloj deci sokovi stvaraju iste probleme kao i slatkiši. Sa nutricionističke tačke gledišta, sokovi ne sadrže nikakve hranjive materije, a bogati su nezdravim šećerima. Preporučuje se da se njihova upotreba svede na minimum.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.