OVE 3 BILJKE STAVITE U SPAVAĆU SOBU, DESIĆE SE ČUDO: Čim ustanete ujutru osetićete OVO
biljka, Foto: Profimedia

VAŽNO

OVE 3 BILJKE STAVITE U SPAVAĆU SOBU, DESIĆE SE ČUDO: Čim ustanete ujutru osetićete OVO

Mnogi izbegavaju da drže biljke u spavaćoj sobi, a ne znaju da bi baš ove trebalo da ubace u prostor u kome se odmaraju

Objavljeno: 09:00h

Prema rečima eksperta za vrtlarstvo Evie Lane iz centra Primrose, ovo su biljke koje na nas deluju smirujuće pa ih je najbolje imati u spavaćoj sobi: postoje neke biljke koje vam čak mogu pomoći u potrazi za mirnim snom.

Dracena ili Svekrvin jezik

Retko je koja sobna biljka toliko prilagođena uzgajanju u zatvorenom prostoru kao dracena, poznata i kao drvo života. Često ju zato možemo vidjeti u kancelarijama i predvorjima banaka i hotela, sa vršeno je otporna; ne smeta joj tako previše ni suvi vazduh, retko zalivanje ni nedostatak svetlosti, a uvenuće tek ako potpuno zanemarite njene potrebe za vodom (iako se čak i u tim situacijama znaju oporaviti i vratiti u život).

Istraživanje je pokazalo da određene sobne biljke tokom 24 sata mogu ukloniti i do 87 % zagađivača vazduha, a sobne biljke drvo života (lat. Dracaena fragrans) iz zatvorenih su prostorija odstranile i do 80 % benzena.

Lavanda

Lavanda Iako poput većine mediteranskih biljaka zahteva popriličnu negu, mnogi žele da drže lavandu u svojim spavaćim sobama, najviše zbog njenog mirisa koji nam pomaže da se opustimo.

Lavanda
foto: Profimedia

Miris lavande umiruje naš nervni sistem i pomaže nam da lakše utonemo u san - kaže Lane.. Uzgoj lavande, dodaje ona, nije jednostavan i ona zahteva mnogo pažnje, ali može biti izvrstan hobi i prilika za usavršavanje u vrtlarstvu.

Aloe vera

Iako je najpoznatija po tome što pomaže kod bolnih opekotina od sunca, aloa je i odličan izbor za spavaću sobu.

- Budući da ispušta kiseonik isključivo noću, pomaže u čišćenju vazduha dok se vi odmarate - kaže Lane.

Aloe vera
foto: Profimedia

U Rusiji je poznata kao "eliksir mladosti", dok su je stari Egipćani nazivali "biljkom besmrtnosti".

Učenje Feng šui preporučuje da raspodelite cvetne lonce sa ovom biljkom po sobama gde se nalaze bolesni ljudi. Smatra se da aloe doprinosi njihovom bržem oporavku.

(Espreso/NajŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.