OVO JE NAJNOVIJI SIMPTOM KOVIDA! Pola Srbije je na udaru
Foto: Profimedia

paŽnja

OVO JE NAJNOVIJI SIMPTOM KOVIDA! Pola Srbije je na udaru

Koronavirus se sve više širi među građanima Srbije, brojke to potvrđuju iz dana u dan. Simptomi se menjaju kroz sojeve, ali im se sada pridružuje još jedan nov koji do sada nije bio karakterističan za ovu bolest

Objavljeno:

Sedmi talas koronavirusa, isto kao što je bio slučaj i sa prvim, ponovo napada najstarije među nama, pa su, smatraju lekari, neophodne strožije mere i veća epidemiološka kontrola.

Situacija je takva da kod većine zaraženih kovidom-19 uopšte nema simptoma. Kada se jave prvi znaci virusa, uglavnom su blagi i često ih ni test ne detektuje, odnosno bude negativan, a pacijent je zapravo pozitivan na kovid. Mladi se zaražavaju isto kao i stariji, ali kod njih je najčešće klinička slika blaža od gripa i liči na običan nazeb, iako to nije. Javlja se blago povišena temperatura, gušobolja koja traje dan ili dva. Stručnjaci podsećaju da je važno da se testiramo, zbog sebe, a i zbog drugih.

"Jedan od simptoma je bol u kičmi, skoro svaki drugi, treći pacijent od 40 godina, pa nadalje, nema nikakve tegobe, i prvi put se susrećemo sa ovim simptomima", rekao je dr Aleksandar Srtojanović direktor Doma zdravlja "Palilula" i dodao:

Korona, Kovid, Pandemija, Omikron, Bolnica, Lečenje, Laboratorija, Pacijent, Virus
foto: Profimedia

"Ovaj soj je specifičan. Imate bol u kičmi, nemate temperaturu i vi dođete kao da ste nešto radili i uradite test i pozitivni ste. Takođe, imamo i zaražene bebe od mesec, mesec i po dana. Imate adolescente, oni to na nogama prebole. Budu blaži simptomi. Ali, odrasli su ugroženiji", naveo je dr Stojanović za domaće medije.

Kičma, Leđa, Bol
foto: Profimedia

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.