OD NJE GODIŠNJE UMRE 52.000 SRBA: Ovaj znak na UŠIMA govori da ste u OPASNOSTI OD ISTOG
Srce, Foto: Printscreen/Youtube/Business Insider

signali

OD NJE GODIŠNJE UMRE 52.000 SRBA: Ovaj znak na UŠIMA govori da ste u OPASNOSTI OD ISTOG

Postoji nekoliko simptoma koji ukazuju da sa vašim srcem nešto nije u redu.

Objavljeno:

Godišnje u Srbiji od kardiovaskularnih bolesti umre oko 52.000 ljudi, što čini da jedan grad veličine Zaječara nestane svake godine. Kada se napravi ovakvo poređenje, jasno je da bolesti srca nisu nimalo naivne.

Srce
foto: Profimedia

Postoji nekoliko simptoma koji ukazuju da sa vašim srcem nešto nije u redu. Neki od njih su i te kako intezivni i primetni, poput bolova u grudima ili nepravilnog rada srca, dok drugi znaju da se ''potkradu'', te pomislite da je samo prolazno stanje u pitanju.

Jedan od vidljivih znakova koji ukazuje na to da je potrebno da uradite EKG i posetite lekara je Frenkov znak! Šta je to?

Frenkov znak je drugi naziv za nabor duž ušne školjke, a dobio je naziv po čoveku koji ga je i otkrio - doktor Sander Frenk. Ovaj fenomen doktor je primetio kod pacijenata koji su imali bolove u grudima i zakrčenje koronarnih arterija, a određene studije su pokazale da je taj nabor na uhu povezan sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja.

Međutim, nemojte odmah da paničite! U nekim slučajevima to je samo estetski "znak" na koži, a usled gubitka elastina i vlakana na tom delu tela, dolazi do nabora. Ipak, ako ste zabrinuti, najbolje je da odete kod lekara i proverite zdravlje srca.

A kako biste smanjili rizik od srčanih oboljenja, pridržavajte se ove tri stvari koje stručnjaci navode kao najvažnije:

Uravnotežena ishrana

Redovna fizička aktivnost

Pozitivne životne navike

(Espreso/BlicŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.