KISELI KRASTAVCI MOGU DA VAM OZBILJNO NAŠKODE: Način na koji ih Srbi jedu OPASAN JE!
Kiseli krastavci, Foto: Profimedia

VAŽNO

KISELI KRASTAVCI MOGU DA VAM OZBILJNO NAŠKODE: Način na koji ih Srbi jedu OPASAN JE!

Kiseli krastavci su život! Oni su prirodni probiotici koji poboljšavaju zdravlje creva, metabolizam, pa čak i imunitet

Objavljeno:

Najbolji kiseli krastavci za kiseljenje beru se krajem jula i tokom prve dve nedelje avgusta. Za to vreme, krastavci rastu tako brzo da se mogu brati čak i svaki drugi dan. Takođe su prave veličine. Najbolje ih je čupati ujutru nežnim povlačenjem, a ne gnječenjem krajeve. Zahvaljujući tome, posle neće biti gorki.

Jednostavan recept za kisele krastavce

Operite krastavce u hladnoj vodi i ostavite ih u posudi sa hladnom vodom nekoliko sati. Takva voda će ih učiniti čvrstima.

Pripremite kiseli krastavčić: u litar proključale vode dodajte prepunu kašiku kamene nejodirane soli. U tegle stavite 1-2 grančice kopra, 2-3 čena belog luka i komad korena rena. Neki dodaju i listove trešnje ili ribizle. Stavite krastavce i prelijte vreliom salamurom. Poklopite i ostavite 24-72 sata. Zatim ih odnesite u podrum ili drugo hladno mesto.

Tegla, Kiseli krastavci
foto: Profimedia

Kiseljenje krastavaca u plastičnim flašama. Da li je zdravo?

U poslednje vreme je popularno kiseljenje krastavaca u plastičnim flašama, posebno većih flaša od 5 litara, ali i onih manjih sa širokim otvorom. Nažalost, ova metoda može biti štetna po vaše zdravlje!

- PET flaše u kojima kupujemo vodu, sokove ili mleko su po definiciji ambalaža za jednokratnu upotrebu -objašnjava dijetetičarka Justina Marszałkovska-Jakubik, kreatorka bloga Zdrovo Najedzeni za Fakt.

Plastika izložena suncu, temperaturi ili kiselinama u bočicu „ispušta” štetna hemijska jedinjenja, poput bisfenola A. Ovaj takozvani BPA, koji se akumulira u telu, šteti nam čak i u majčinoj utrobi. Kako Justina Marszałkovska-Jakubik objašnjava, "molekuli BPA imaju sposobnost da prođu kroz placentu. BPA ima efekat blokiranja rada glavnih muških hormona." Štaviše, bisfenol A takođe doprinosi bržem razvoju neoplastičnih promena... Tako da ne vredi rizikovati i kiseliti krastavce u plastici! Staklene tegle će biti mnogo bolje.

(Espreso/NajŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.