VODA NIJE NAJBOLJE PIĆE ZA HIDRATACIJU: Šokiraćete se kada vidite KOJE JE u pitanju!
Voda, Foto: Aleksandar Čolić, Rina, Printscreen, Profimedia

KO BI REKAO

VODA NIJE NAJBOLJE PIĆE ZA HIDRATACIJU: Šokiraćete se kada vidite KOJE JE u pitanju!

Voda prilično dobro i brzo hidrira telo, ali pića sa malo šećera, masti ili proteina održavaju naše telo hidriranim duže

Objavljeno:

Obična voda, iako je poželjno piti, nema najveća hidratantna svojstva, pokazalo je istraživanje škotskog univerziteta St. Andrevs, koji je uporedio efekat hidratacije nekoliko različitih pića.

Istraživači su otkrili da voda prilično dobro i brzo hidrira telo, ali pića sa malo šećera, masti ili proteina održavaju naše telo hidriranim duže.

Prema Ronaldu Maughanu, profesoru na Univerzitetu St. Endruza i autora studije, jedan od faktora je zapremina određenog pića: što više pijete, piće brže napušta stomak i apsorbuje se u krvotok, gde može da razblaži telesne tečnosti i hidrira vas.

Još jedan faktor koji utiče na to koliko dobro piće hidrira telo je sastav hranljivih sastojaka pića.

Na primer, utvrđeno je da mleko hidrira bolje od obične vode jer sadrži laktozu, nešto proteina i nešto masti, a sve to pomaže da se produži zadržavanje tečnosti u stomaku i da duže ostanete hidrirani.

Mleko takođe sadrži natrijum, koji deluje kao sunđer i zadržava vodu u telu, što rezultira manjim izlučivanjem urina. Isto važi i za rastvore za oralnu rehidraciju koji se koriste za lečenje dijareje. Sadrže male količine šećera, natrijuma i kalijuma, koji takođe pomažu u zadržavanju vode u telu.

– Elektroliti poput natrijuma i kalijuma doprinose boljoj hidrataciji, dok kalorije u napitcima dovode do sporijeg pražnjenja želuca, a samim tim i manje potrebe za mokrenjem – rekla je Melisa Majumdar, dijetetičarka i portparol Akademije za ishranu i dijetetiku, piše Živim.hr.

Budite oprezni sa unosom šećera

Međutim, ovde treba biti oprezan – pića sa više koncentrisanih šećera, poput voća ili gaziranih sokova, nisu nužno dovoljno hidratantna da bi se zanemarila šteta koju mogu da izazovu.

Oni ostaju duže u želucu nego obična voda, ali kada uđu u tanko crevo, njihova visoka koncentracija šećera se razblažuje tokom fiziološkog procesa koji se zove osmoza. Ovaj proces zapravo izvlači vodu iz tela u tanko crevo da bi razblažio šećere koje ova pića sadrže.

Osim toga, sadrže dodatne šećere i kalorije koje nas neće zasititi kao čvrsta hrana, ali su ipak šećeri, objasnio je Majumdar. U umerenim količinama neće negativno uticati na zdravlje, ali većina ljudi nije umerena sa takvim napitcima, pa se ipak savetuje da što češće posežu za vodom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.