SIMPTOM RAKA KOJI JE TOLIKO NEPRIMETAN, DA GA NE BI PREPOZNALA DA NIJE MEDICINSKA SESTRA: Evo o čemu je reč
Ilustracija, Foto: Profimedia

zdravlje

SIMPTOM RAKA KOJI JE TOLIKO NEPRIMETAN, DA GA NE BI PREPOZNALA DA NIJE MEDICINSKA SESTRA: Evo o čemu je reč

Lekari su ustanovili da je sluzokoža njene materice bila skoro pet puta deblja nego što bi trebalo da bude

Objavljeno:

Primetila je sitne simptome koji najčešće ne upućuju na ozbiljnu bolest pre nego što joj je ustanovljena dijagnoza.

Trejsi Vorington, iz Svonsija u Velsu, prepoznala je da nešto nije u redu zahvaljujući tome što je radila kao školska medicinska sestra.

Rekla je: „Znala sam da simptomi koje dobijam nisu naivni. „Bili su to sićušni simptomi. „Ali znala sam iz svog iskustva, zahvaljujući radu na različitim mestima, kao što je planiranje porodice, da nešto nije u redu. Trejsi je rekla da se seća da je koleginica sa kojim je radila u planiranju porodice upozorila na značajan simptom raka kod starijih žena.

„Jednog dana sam čula njen glas u svojoj glavi, sećajući se kako je rekla naglas, ne samo meni – ako ikada dobijete krvarenje nakon menopauze, nemojte to ignorisati“, rekla je Trejsi. Trejsi, čija starost nije prijavljena, bila je u postmenopauzi, što znači da nije imala menstruaciju najmanje godinu dana. NHS kaže da svako krvarenje iz vagine nakon što prođe godinu dana treba da ispita lekar opšte prakse, čak i ako je to malo, nema drugih simptoma i dogodilo se samo jednom. Uzroci uključuju zapaljenje u vagini i polipe (izrasline u materici).

Međutim, ređe, to može biti rak jajnika ili materice.

U Trejsinom slučaju, testovi u januaru su otkrili da ima rak endometrijuma - najčešći tip raka materice koji počinje u sluzokoži. O drugim vrstama raka pogledajte ovde. Medicinska sestra ju je uputila čim je Trejsi spomenula njene simptome. Rak endometrijuma počinje kada ćelije u endometrijumu (unutrašnja obloga materice) rastu van kontrole. Trejsina operacija uključivala je uklanjanje materice, jajnika i grlića materice, nakon čega je usledila lokalizovana radioterapija. Lekari su ustanovili da je sluzokoža njene materice bila skoro pet puta deblja nego što bi trebalo da bude. „Trebalo bi da bude oko 4 mm, a delovi su bili debeli čak 22 mm“, rekla je Trejsi.

Bila je potpuno šokirana kada se suočila sa dijagnozom jer je živela zdravo i nije imala nikakve ginekološke probleme.

(Espreso / Najzena.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.