NIKAKO NE MEŠAJTE LEKOVE SA OVOM HRANOM: Može biti kobnije nego što mislite!
Lekovi, Foto: EPA-EFE/MOHAMED HOSSAM, Ilustracija

OPREZ

NIKAKO NE MEŠAJTE LEKOVE SA OVOM HRANOM: Može biti kobnije nego što mislite!

Određena hrana može ometati lekove koje dobijate na recept, a mnogi ljudi nisu svesni potencijalnih opasnosti.

Objavljeno:

Ova informacija se može naći u paketu koji dobijete kada preuzmete recept u apoteci, ali se može izgubiti u svim navedenim informacijama. Evo pet lekova koje ne treba uzimati sa određenim namirnicama, smatraju stručnjaci.

Grupa lekova i sok od grejpfruta

Sok od grejpfruta ne treba uzimati sa određenim lekovima, uključujući antihistaminike, statine i lekove koji leče visok krvni pritisak. Sok omogućava da više leka uđe u krv. Kada ima previše leka u krvi, možda ćete imati više neželjenih efekata.

Razređivači krvi i lisnato povrće

Lisnato povrće kao što je spanać je bogato vitaminom K, koji može ometati razređivače krvi. Umesto da u potpunosti izbegavaju ovo povrće, lekari preporučuju da se preračunate kako bi telo moglo da izbalansira stalne doze vitamina K. Ono što bi trebalo da pokušate da uradite je da svaki dan unosite hranu bogatu vitaminom K otprilike u istim količinama. Na primer, ako pojedete jednu porciju brokolija jedan dan, trebalo bi da planirate da sledećeg jedete jednu porciju hrane bogate vitaminom K i tako dalje. Jedna porcija dnevno, nekoliko dana u nedelji, pomogla bi da vitaminu K zadržite konzistentan unos.

Banana
foto: Profimedia

Banane i ACE inhibitori

Banane, so, pomorandže i lisnato zeleno povrće ne treba uzimati sa ACE inhibitorima, koji se često propisuju za lečenje krvnog pritiska ili srčane insuficijencije. Sve ove namirnice su bogate kalijumom, što pomaže u obezbeđivanju električnih signala ćelijama srčanog mišića i drugim ćelijama. Konzumiranje sa navedenim lekovima može povećati količinu kalijuma u ​​vašem telu i dovodi do nepravilnog otkucaja srca ili lupanje srca – što može biti smrtonosno. Antidepresivi i crveno vino

Jedna vrsta antidepresiva zvanih MAO inhibitori je opasna kada se pomeša sa hranom ili pićima koja sadrže tiramin. To uključuje pivo, crno vino, čokoladu, prerađeno meso, avokado i neke sireve.

Alkohol i bilo koji lek

Alkohol se nikada ne sme mešati sa vrstom lekova koji se izdaju na recept, upozoravaju stručnjaci. Ako uzimate antidepresive, lekove protiv anksioznosti (kao što je ksanaks), lekove za dijabetes, lekove protiv prehlade i gripa, beta-blokatore ili pilule za spavanje, možete završiti sa glavom u toaletu! Takođe, alkohol će pojačati neželjene efekte lekova, od uznemirenog stomaka do pospanosti. Dijabetičari mogu imati epizode ​​niskog nivoa šećera u krvi, prenosi Eat This Not That.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.