CRVENI ALARM ZA SRBE: Ovako ćete se NAJLAKŠE OTROVATI SA VITAMINIMA
Važno je da svaki dan konzumiramo nešto zdravo, Foto: AP/Patrick Sison

OBRATITE PAŽNJU

CRVENI ALARM ZA SRBE: Ovako ćete se NAJLAKŠE OTROVATI SA VITAMINIMA

Ljudsko telo reguliše količinu vitamina D koju dobija izlaganjem suncu ili iz hrane

Objavljeno:

Dok neki dobijaju dovoljno hranljivih supstanci iz raznovrsne ishrane, ima onih kojima je manjak vitamina ozbiljan i moraju da koriste dodatke.

Ali, stručnjaci upozoravaju da postoje negativne posledice ako uzimamo vitamine bez plana i programa.

Ako smatrate da vam je možda potrebno da nadomestite vitaminima hranljive supstance, svakako se prvo konsultujte sa svojim doktorom.

Dr Bajo Kari-Vinčel ističe da je najvažnije o svemu prvo porazgovarati sa doktorom.

„Mit je da vitamini ne mogu da škode. Naravno da mogu ako se uzimaju u prevelikim količinama, u kombinaciji sa nekim lekovima ili kod nekih hronična zdravstvena stanja. Zato, budite pažljivi“, ističe doktor.

Naše telo iz svakodnevne ishrane dobija vitamine A, C, D, E i K. Osim toga, naše telo samo proizvodi vitamine D i K. Zbog toga, dodatne doze kod nekih osoba mogu da izazovu zdravstvene komplikacije.

Verovali ili ne, i vitaminima čovek može da se predozira. Kad je u pitanju vitamin D, na sajtu klinike Mejo napominju: “Trovanje vitaminom D, poznato i pod nazivom hipervitaminoza D, je retko, ali se radi o ozbiljnom stanju koje je posledica preterane koncentracije tog vitamina u telu."

Uzrok su najčešće dodaci ishrani, a ne sama ishrana ili izloženost suncu. To se događa zato što ljudsko telo reguliše količinu vitamina D koju dobija izlaganjem suncu ili iz hrane.

1 / 4 Foto: Profimedia

Glavna posledica trovanja vitaminom D je nakupljanje kalcijuma u krvi, odnosno hiperkalcijemija, što može da prouzrokuje mučninu i povraćanje, slabost i često mokrenje. Sve to može da prouzrokuje i bolove u kostima i probleme sa bubrezima.

Takođe, treba imati na umu da i na deklaraciji preparata može da bude pogrešnih informacija ili preterano naglašenog efekta.

Previše vitamina A povezuje se sa mučninom, promenom u oštrini vida, glavoboljom i problemima sa koordinacijom. Velike količine vitamina A u trudnoći mogu da prouzrokuju i fizičke mane ploda ili mogu da imaju kontraindikacije ukoliko se uzimaju sa nekim lekovima.

Vitamin C je dostupan u mnogim svakodnevnim namirnicama. Iako se vitamin C izbacuje iz organizma, kod prevelike količine može da dođe do glavobolje, povraćanja i grčeva u želucu, piše Eat This, Not That, prenosi N1 Zagreb.

(Espreso/Nova S)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.