SRBI, ZNATE LI ŠTA JE KOPRIVNJAČA? Evo kako izgleda na TELU, JEZIVO JE
Osip, Foto: Profimedia

OPREZ

SRBI, ZNATE LI ŠTA JE KOPRIVNJAČA? Evo kako izgleda na TELU, JEZIVO JE

Koprivnjača je vrsta osipa po koži koja ume da bude veoma nelagodna

Objavljeno: 15:40h

Koprivnjača se uglavnom pojavljuje kao osip koji mnogo svrbi. Uzroci su mnogi – od uske odeće pa sve do raznih alergena.

Šta je urtikarija (koprivnjača)

Koprivnjača se zove još i urtikarija i to je zapravo izbočina na koži u obliku bradavice koja je obično crvene boje ili boje mesa i može se pojaviti u većim ili manjim mrljama.

Tipovi koprivnjače

Postoji nekoliko oblika koprivnjače a dva najčešća su hronična i idiopatska.

Hronična koprivnjača može biti veoma neprijatna zbog jakog svraba koji ometa normalno funkcionisanje osobe. Grupe bradavica se mogu pojaviti na bilo kom delu tela, mogu biti različite veličine, oblika, boje. Jedan od glavnih simptoma ove koprivnjače je jak svrab koji može biti propraćen napadima, koji se javljaju ako ste pod stresom ili dok vežbate.

Osip
foto: Profimedia

Idiopatska koprivnjača se razlikuje od hronične koprivnjače po tome što osip nema direktan uzrok. Najčešće oboljevaju ljudi koji imaju između 20 i 40 godina. Doktori i dalje ne znaju šta je uzrokuje ali postoje neki potencijalni okidači kojih bi trebalo da budete svesni, kako biste bolje razumeli ovu bolest. Stres, lekovi, druge bolesti, kućni ljubimci, određena hrana – sve to može dodatno nadražiti koprivnjaču. Čak i boravak u prirodi ili uska garderoba mogu izazvati dodatne reakcije na vašoj koži.

Koprivnjača uzroci

Solarna koprivnjača je zapravo alergija na sunce, koja uzrokuje osip na koži čim se izložite suncu. Već nakon nekoliko minuta kreće svrab i pojavljuju se bradavice i mrlje koje mogu trajati i do nekoliko sati. Uzrok je nepoznat ali se simptomi mogu lečiti.

Toplota takođe može biti okidač za pojavu koprivnjače. Telesna temperatura može porasti od vežbanja, kupanja, vruće ili začinjene hrane i simptomi su slični kao i kod solarne koprivnjače. Crvene bradavice koje svrbe i pojavljuju se u grupicama.

Hladna koprivnjača se pojavljuje kada se izložite hladnoći i reakcija na koži se može videti i nakon nekoliko minuta. Najčešće se javlja kod mladih i uglavnom je izaziva plivanje u hladnoj vodi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.