SVE ŠTO NISTE ZNALI O ALKOHOLU: Od OVIH faktora zavisi koliko će se zadržati u organizmu
Alkohol, Foto: Profimedia

istina

SVE ŠTO NISTE ZNALI O ALKOHOLU: Od OVIH faktora zavisi koliko će se zadržati u organizmu

Alkohol se apsorbuje, metaboliše i eliminiše različitom brzinom kod svake osobe.

Objavljeno:

Koliko dugo alkohol ostaje u vašem sistemu nakon što popijete zavisi od nekoliko faktora. Koliko alkohola konzumirate, koliko često pijete i kako vaša jetra podnosi alkohol su glavne odrednice

Alkohol se apsorbuje, metaboliše i eliminiše različitom brzinom kod svake osobe. Sledeće informacije opisuju glavne faktore koji utiču na to koliko dugo će alkohol biti detektovan u vašem sistemu nakon što popijete jedno ili dva pića.

Sadržaj alkohola

Sadržaj alkohola, koji zauzvrat zavisi od vrste pića, jedan je od glavnih faktora koji određuju koliko brzo vaše telo obrađuje vaše piće. Prema Nacionalnom institutu za zloupotrebu alkohola i alkoholizam, jedno standardno piće sadrži oko 14 grama "čistog alkohola" i ekvivalentno je sledećem:

Jedna limenka ili krigla piva

Dl vina

Jedna doza 80 alkoholnih pića (40 procenata alkohola) kao što je viski

Imajte na umu da će sadržaj alkohola biti veći ako je zapremina vašeg pića veća od standarda, što je često slučaj. Na primer:

Tipična čaša vina koju većina ljudi konzumira sadrži oko dva do tri standardna pića.

Porcija točenog piva takođe može biti ekvivalentna dva ili tri pića.

Mešani koktel može da sadrži više od jedne čašice žestokog pića.

Ovim pićima će biti potrebno više vremena da izađu iz vašeg sistema.

Koliko brzo pijete

Pored toga koliko pića konzumirate, koliko brzo ih pijete takođe određuje koliko će vam porasti nivo alkohola u krvi i koliko dugo se alkohol zadržava u vašem organizmu. Vaša jetra može metabolisati samo jedno piće na sat, prema informacijama sa Univerziteta Braun. Ako popijete tri standardna pića u jednom satu, vašoj jetri će biti potrebno oko tri sata da ih metabolizuje, bez obzira na vrstu pića. Obratite pažnju na sledeće osnovne činjenice:

Metabolizam alkohola u jetri je sporiji od njegove apsorpcije iz creva u krvotok.

Alkohol
foto: Profimedia

Zbog toga, ako brzo popijete dva ili više standardnih pića u jednoj sesiji pijenja, potrebno je više vremena da vaša jetra održi korak i metabolizira alkohol i izbaci ga.

Ovo uzrokuje da se alkohol nakuplja u krvi i duže ostaje u vašem telu i dahu.

Čak i nakon poslednjeg pića, koncentracija alkohola u krvi može nastaviti da raste jer se preostali alkohol vremenom apsorbuje iz creva u krv.

Koliko često pijete

Ako pijete mnogo puta u toku dana ili nedelje, takođe će biti potrebno više vremena da se alkohol očisti iz vašeg sistema. U ovoj situaciji, jetra je pod gotovo konstantnim stanjem bombardovanja i ne može dovoljno brzo da metaboliše alkohol. Ova navika može dovesti do zavisnosti od alkohola.

Metabolizam alkohola se odvija pomoću specifičnih enzima u jetri koji eliminišu nusproizvode u žuči i urinu. Alkohol se takođe čisti iz krvi kroz pluća i znoj. Brzina kojom enzimi rade pomaže da se utvrdi koliko brzo ćete se osloboditi alkohola iz vašeg sistema. Sledeći faktori mogu uticati na to koliko brzo jetra svake osobe metabolizira i izlučuje alkohol.

Pol: Žene metabolišu alkohol sporije od muškaraca; stoga će se duže zadržati u njihovoj krvi. Žene će imati veći nivo u krvi od muškaraca za istu količinu alkohola koju popiju.

Starost: Metabolizam jetre može usporiti sa godinama; stoga, što ste stariji, alkohol će se sporije eliminisati iz krvi i tela.

Težina: Moguće je da neki ljudi koji su mršavi imaju brži metabolizam od onih koji su teži i stoga teže da se otarase alkohola brže.

Telesna mast: Alkohol se rastvara u vodi, ali ne i u telesnoj masti. Što više telesne masti u poređenju sa vitkim mišićima imate, to je viši nivo alkohola u krvi i to je duže potrebno da se on metaboliše.

Unos hrane: Hrana u stomaku može odložiti apsorpciju alkohola u krv i jetru. Što je više masti u obroku, to je sporija apsorpcija i metabolizam alkohola.

Bolesti jetre: Hepatitis i druge bolesti mogu narušiti način na koji jetra obrađuje alkohol i usporiti njegovu eliminaciju iz organizma.

Genetika: Ovo utiče na aktivnost jetrenih enzima koji metabolišu alkohol i samim tim na to koliko brzo se nivo alkohola u krvi smanjuje.

Ne možete ubrzati preradu alkohola

Zaista ne možete učiniti ništa da ubrzate metabolizam alkohola. Neki ljudi sugerišu da pijenje puno vode ili vežbanje i znojenje mogu brže izbaciti alkohol iz vašeg sistema. Međutim, te akcije nisu efikasne. Ispijanje kafe takođe neće povećati brzinu prerade u jetri ili smanjiti sadržaj alkohola u krvi.

(Espreso/MagazinNovosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.