OVO JE NAJOPASNIJA VRSTA SIRA: Udara direktno na srce, jedan zalogaj više može biti KOBAN
Sir, Foto: PRINTSCREEN/YT/SIMPLE FOOD

PROČITAJTE

OVO JE NAJOPASNIJA VRSTA SIRA: Udara direktno na srce, jedan zalogaj više može biti KOBAN

Pre nego što krenete u prodavnicu u kupovinu sira, razmislite o tome koje sireve ćete upariti s krekerima, povrćem i mesnim prerađevinama i ostalim specijalitetima.

Objavljeno: 10:07h

Iako danas većina marketa u ponudi ima ogroman broj i vrsta sireva – od oštrih i aromatičnih, mekanih ili tvrdih do smrdljivih – moglo bi vas iznenaditi koji je od njih najnezdraviji, piše Eatthis.

Iako smo svesni kako sir nije najpoznatiji po svojim prednostima za zdravlje, to ne znači da ga treba izbegavati.

- Sve vrste hrane, uključujući sir, mogu se konzumirati umereno - kaže nutricionista Tobi Amidor.

Ipak, neki sirevi sadrže neverovatnu količinu zasićenih masti, što može imati negativan uticaj na vaše zdravlje, a u kategoriji sireva najviše vam može naškoditi plavi sir. Naime, samo 135 grama plavog sira sadrži zapanjujućih 25 grama zasićenih masti, što ga čini najnezdravijim sirom koji možete izabrati.

- Ishrana bogata zasićenim mastima povezana je s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti - ističe Amidor i napominje da zasićene masti dokazano povećavaju opasne nivoe LDL holesterola u telu, prema Harvard Healthu, što može povećati vaš rizik od srčanih bolesti, srčanog udara ili moždanog udara.

Sir
foto: Profimedia

Uz to, redovno konzumiranje velikih porcija plavog sira (ili bilo koje druge hrane koja je bogata zasićenom hranom) može dovesti do debljanja. Plavi sir nije samo bogat masnoćom, već sadrži i izuzetno male količine konjugirane linolne kiseline (CLA) — tačnije zdrave masnoće za koju studije pokazuju da pomaže u sprečavanju gojaznosti i mogućem smanjenju upala. Drugim rečima, plavi sir poput na primer gorgonzole ili blue stiltona nema puno dobrih svojstava, osim što je ukusan i rado ga jedemo.

- Uzimajući u obzir da dijetetske smernice za Amerikance 2020.-2025. preporučuju da vaša ishrana ne sme da premaši više od 10% zasićenih masti dnevno, preporučene su samo izuzetno male porcije sira s visokim udelom zasićenih masti, i to one od 30-ak grama - poručuje za kraj Amidor.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.