OVO JE LEK BROMAZEPAM ZBOG KOJEG JE UHAPŠENA GLUMICA: Evo kolika je PROSEČNA DOZA
Foto: Profimedia

jeste li znali?

OVO JE LEK BROMAZEPAM ZBOG KOJEG JE UHAPŠENA GLUMICA: Evo kolika je PROSEČNA DOZA

Lek se može izdavati samo uz lekarski recept

Objavljeno:

Bromazepam je benzodiazepinski anksiolitik i mišićni relaksans. Uklanja psihosomatske reakcije i stabilizuje neurovegetativni sistem. U manjim dozama smanjuje psihičku napetost, uklanja nemir, teskobu, a pri tome ne utiče na motornu aktivnost. U većim dozama ima sedativno i miorelaksantno delovanje, što je važno u tretiranju težih neurotskih i psihosomatskih poremećaja.

INDIKACIJE

Emocionalni poremećaji: stanja napetosti i anksioznosti, nervoze, uznemirenosti, poremećaji sna

Funkcionalne smetnje kardiovaskularnog, respiratornog, gastrointestinalnog i urogenitalnog sistema

Psihogene smetnje (psihogene glavobolje, psihogene dermatoze, astma, gastrični i duodenalni ulkus, ulcerozni kolitis)

Psihoneuroze, psihogene reakcije koje prate akutni i hronični alkoholizam.

DOZIRANJE I NAČIN PRIMENE

Doziranje je individualno. Prosečna doza za ambulantne pacijente je 1,5-3 mg, do 3 puta na dan. U težim oblicima bolesti, naročito kod hospitalizovanih bolesnika, daje se 6-12 mg, 2 do 3 puta na dan. Terapiju ambulantnih pacijenata treba započeti sa najmanjom preporučenom dozom, koja se može po potrebi povećati do optimalnog delovanja. Prilikom dugotrajnog lečenja bromazepa- mom, terapiju ne treba naglo prekinuti, nego doze treba postepeno smanjivati.

NEŽELJENA DEJSTVA

Lek
foto: Profimedia

U osetljivih bolesnika, naročito kod većih doza, može se javiti blagi umor, pospanost i vrtoglavica, a povremeno slabost mišića i ataksija. Ova neželjena dejstva mogu se izbeći prilagođavanjem doze. Đromazepam povećava efekat lekova koji takođe dejstvuju na centralni nervni sistem, kao npr. barbiturati, drugi trankvilizatori i anksiolitici, antidepresivi, inhibitori monoaminooksidaze. Dugotrajna terapija sa visokim dozama kod predisponiranih pacijenata može dovesti do zavisnosti.

KONTRAINDIKACIJE

Preosetljivost na benzodiazepine, miastenija gravis, glaukom, trudnoća (prvi i poslednji tri meštar), dojenje, teška oštećenja jetre i bubrega i ozbiljna insuficijencija funkcije pluća.

UPOZORENJE

Za vreme lečenja bromazepamom treba se uzdržavati od konzumiranja alkoholnih pića. Đromazepam treba naročito oprezno i postepeno uvoditi u lečenju starijih i oslabljenih bolesnika i bolesnika sa organskim promenama CNS. Između bromazepama I drugih lekova koji deluju na CNS (neuroleptici, antidepresivi, drugi trankvilizatori i hipnotici) postoji sinergizam, zato je u takvim kombinacijama potreban oprez.

Uticaj na sposobnost upravljanja motornim vozilima i mašinama Lek može uticati na psihofizičke sposobnosti, naročito ako se uzima sa alkoholom ili depresorima CNS. Lekar i farmaceut dužni su da upozore bolesnika da za vreme uzimanja bromazepama izbegava upravljanje motornim vozilom ili rukovanje mašinama.

NAČIN IZDAVANJA

Lek se može izdavati samo uz lekarski recept.

(Espreso/ Simptomi.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.