OVO JE KOBNA GREŠKA I TIČE SE ISPIJANJA LEKOVA: Ozbliljno vam ugrožava život
lekovi, Foto: Profimedia

OPREZ

OVO JE KOBNA GREŠKA I TIČE SE ISPIJANJA LEKOVA: Ozbliljno vam ugrožava život

Nije svejedno uz koje piće uzimate lekove. Preporučljivo je da lekove pijete s vodom

Objavljeno:

Međutim, često nam je najvažnije da popijemo pilulu ne vodeći računa o vrsti napitka koji konzumiramo, a to je velika greška.

Pre nego što popijete bilo koji lek, uvek je preporučljivo da proverite rok trajanja, ali i uputstvo. Ako se pitate šta ćete vam uputstvo za ispijanje leka, znajte da ima pilula u kojima proizvođači naglašavaju da se piju striktno sa vodom, a da i ne pominjemo da treba pročitati sve o doziranju i eventualnim nuspojavama.

Jedna zanimljiva studija istražila je uticaj različitih napitaka na lekove, nakon čega su saopštili da ove napitke ne treba uzimati za lekove:

Kafa

Ne samo što kafa sadrži kofein koji potencijalno može da utiče na sastojke pojedinih lekova, već je i utvrđeno da topli napici, poput kafe, mogu da promene promene hemiju lekova.

Sok od pomorandže

Ovo voće je poznato po visokom sadržaju vitamina C, ali ne treba da ga pijete uz lekove jer može da utiče na oslobađanje sastojaka pojedinih pilula.

Sok od pomorandže
foto: Profimedia

Koka-kola

Popularno piće definitivno nije najbolji izbor za konzumiranje uz lekove jer utiče na njihovo razlaganje. U studiji je dokazano da utiče na gotovo sve lekove, osim na one za alergiju.

Energetski napici

Naučnici kažu da energetske napitke nikako ne bi trebalo da pijete sa lekovima, mada ne objašnjavaju zašto. Ali, s obzirom na to da preterana konzumacija ovih napitaka inače može loše da utiče na zdravlje, jasno je da nisu najbolja kombinacija sa lekovima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.