EVO ŠTA VAM PRETI AKO POJEDETE KOBASICE SA ROŠTILJA! Izuzetno je OPASNO, Srbi poslušajte
Kobasice, Foto: Profimedia

oprez!

EVO ŠTA VAM PRETI AKO POJEDETE KOBASICE SA ROŠTILJA! Izuzetno je OPASNO, Srbi poslušajte

Nutricionisti uvek radije preporučuju da hrana bude pripremana bez termičke obrade, odnosno da se izbegava prženje na ulju, u fritezi ili pečenje na roštilju

Objavljeno: 11:55h

Retko ko od nas može da zamisli odlazak u restorane brze hrane, a da ne poruči pomfrit. Međutim, iako tako spremljeni krompirići deluju lepo i ukusno, oni su, upozoravaju nutricionisti, najverovatnije jedno od po zdravlje najgorih slanih užitaka. Generalno se, kako se ističe, pržena hrana smatra nezdravom, pa na njihovom izbacivanju posebno insistiraju oni koji se bave zdravom ishranom.

Nutricionisti uvek radije preporučuju da hrana bude pripremana bez termičke obrade, odnosno da se izbegava prženje na ulju, u fritezi ili pečenje na roštilju. Uglavnoom se preporučuje kuvanje namirnica i to svih, pa i mesa.

1 / 5 Foto: Printscreen/youtube/Cookrate - Srpski

Evo koje namirnice treba izbegavati prema rečima kardiologa Džefa Etertona.

Pomfrit

I deca i odrasli podjednako vole pržene krompiriće. Potreba za skrobom je kod svih prisutna, pa ćete u nekom periodu možda i nekontrolisano jesti te "grickalice". Međutim, trebalo bi znati da su one prepune zasićenih i trans-masti pa ih je najbolje konzumirati samo u malim procentima. Pomfrit ne samo što loše utiče na zdravlje, već je kaloričan pa se masti iz njega nakupljaju tamo gde ne treba, što se odražava i na težinu.

Pomfrit
foto: Profimedia

- To je kao kad uzmete komad čistog ugljenog hidrata, a zatim ga ispržite i dobro posolite - objašnjava kardiolog Eterton.

Međutim, u ljudskoj prirodi je požuda za natrijumom, to jest solju, kao i za lošim mastima koje su prisutne u najlešće omiljenoj hrani mnogih od nas. Ipak, dobra zamena za njih su zdrave grickalice poput onih na biljnoj bazi.

Prerađevine od mesa

Teško da se može zamisiti frižider bez kobasice, kulena, slanine ili viršli. Suhomesnati proizvodi su naročito za gurmane pravo uživanje, međutim, treba znati da i sa njima treba biti umeren. Ta kategorija hrane povećava srčanu insuficijenciju, tvrde stručnjaci.

1 / 6 Foto: Profimedia

Ipak ni nutricionisti, pa tako ni doktor Eterton, ne smatraju slaninu najgorom hranom, naprotiv, nju preporučuju za doručak u kombinaciji s jajima. S druge strane, on ističe da je kobasica najgora zbog velikog udela zasićenih masti.

Crveno meso
foto: Profimedia

Crveno meso

Iako je crveno meso prema svim preporukama lekara poželjno zbog gvožđa, ono ima značajnu količinu holesterola i zasićenih masti zbog čega treba ograničiti njegov unos. Poznati kardiolog je za „Trilist“ savetovao da ga treba smanjiti na čak 10 odsto u ishrani i da se to takođe odnosi i na svinjetinu koju mnogi ne svrstavaju u crveno meso, ali ona to zapravo jeste po sastavu. Ona je jednako nezdrava jer obiluje zasićenim mastima koje utiču na kardiovaskularni sistem.

(Espreso / Srećna Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.