ISPLIVALA UŽASNA ISTINA O ORGANSKOJ HRANI! Srbi se hvataju za GLAVU
Foto: RINA

vaŽno

ISPLIVALA UŽASNA ISTINA O ORGANSKOJ HRANI! Srbi se hvataju za GLAVU

40 odsto više antioksidanasa ima organski uzgojeno voće i povrće

Objavljeno:

Poslovica kaže - ono si što jedeš. Upravo ta ideja pomogla je industriji organske hrane da izraste u industriju od više milijardi evra godišnje, budući da ljudi žele bolje ne samo za sebe nego i za svoju okolinu. Ali da li je takozvana čista hrana zapravo bolja od komercijalno odgajanih sorti? Iako postoje tvrdnje da organska hrana nema veće prednosti u odnosu na konvencionalnu, ljudi još veruju da je istina da ima.

Organska hrana, Organska proizvodnja
foto: Profimedia

Rezultati četvorogodišnjeg projekta koji je finansirala Evropska unija pokazuju kako organski uzgajano voće i povrće sadrži do 40 odsto više antioksidanasa, te veće količine minerala poput gvožđa i cinka. Karlo Lajfert, koordinator projekta, profesor smatra kako konzumiranje organskog voća i povrća pomaže u povećanju unosa nutrijenata i onim konzumentima koji ne uspevaju da pojedu preporučenu količinu voća i povrća - dnevno pola kilograma. Ovde se posebno izdvajaju zelena salata, spanać i kupus.

Organski proizveden kivi, krompir i šargarepa imaju bitno veći udeo vitamina C. Studijom je utvrđeno i da mleko od krava hranjenih organskom stočnom hranom sadrži i do 60 odsto više antioksidanasa i veći nivo vitamina E.

O antioksidansima se poslednjih godina sve više govori kao o materijama koje smanjuju rizik od kancera i srčanih oboljenja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.