POTVRĐENO JE: Ovakvu UŽINU jedu samo NAJDUGOVEČNIJI LJUDI, niste to zamišljali
Ilustracija, Foto: Shutterstock

obratite pažnju

POTVRĐENO JE: Ovakvu UŽINU jedu samo NAJDUGOVEČNIJI LJUDI, niste to zamišljali

Plave zone su mesta s najvećom koncentracijom stogodišnjaka koji su poznati po najzdravijim navikama

Objavljeno: 12:08h

Dok genetika najverovatnije igra ulogu u očekivanom životnom veku u tim regijama, istraživanja su otkrila da ne treba zanemariti ni kretanje, društvene odnose, nivo stresa i ishranu.

Najveći obrok u danu u plavim zonama je doručak, a najmanji večera. Postoji nekoliko namirnica koje najdugovječniji ljudi svakodnevno jedu, a pre ručka ili večere, posežu za zdravim grickalicama.

Orašasti plodovi

Orasi, Orašasti plodovi
foto: printscreen/youtube

Orašasti plodovi su uobičajena namirnica u većini zajednica u plavim zonama. Prema pisanju National Geographica, utvrđeno je da u Loma Lindi svakodnevno jedu orašaste plodove, imaju duži životni vek, nižu stopu holesterola, manje upala i niži krvni pritisak od onih koji ih ne jedu često.

American Journal of Lifestyle Medicine navodi da se ishrana u svih pet plavih zona bazira na biljkama, dok je meso samo za povremeno uživanje. Zbog toga stanovnici većinu svojih prehrambenih masti dobijaju iz hrane poput orašastih plodova i maslinovog ulja.

Papaja

papaja
foto: Printscreen Youtube

Papaja je svakodnevna namirnica za stanovnike Nikoje u Kostariki i vrlo verovatno i jedna od najzdravijih koje konzumiraju. Papaja je bogata vitaminima C, E i A, a sadrži i papin za koji se zna da pomaže u smanjenju upale u telu.

Hleb od celog zrna pšenice

Tain, Hleb
foto: Printscreen/Youtube/RTV

Najdugovečnijim ljudima na svetu zajedničko je da se klone belog hleba. Umesto toga, jedu hleb od celog zrna pšenice ili kiselog testa.

Avokado

avokado
foto: Printscreen/Twitter/@SapphosLeap

Stanovnici Loma Linde se uglavnom hrane vegetarijanski. Avokado im je glavna namirnica. Prema članku iz National Geographica o plavim zonama, avokado je koristan u snižavanju holesterola i sadrži 30 odsto više kalorija od banana. Takođe je utvrđeno da avokado pomaže u kontroli težine i smanjuje rizik od gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

Banane

banana
foto: Printscreen

Osim papaje, stanovnici Nikoje na dnevnoj bazi jedu i banane, voće bogato kalijumom, vitaminom C i vlaknima. Konzumiranje dovoljno vlakana tokom dana ključni je deo zdrave ishrane. Vlakna mogu pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa, poboljšati zdravlje srca, pa čak i smanjiti rizik od nekih vrsta raka.

Crni pasulj

Crni pasulj
foto: Printscreen/Youtube/ Kruna VD

Crni pasulj deo je svakodnevne ishrane u Ikariji u Grčkoj, a utvrđeno je da ima svojstva delotvorna u prevenciji raka i dijabetesa, kao i da je koristan za zdravlje srca.

I stanovnici Nikoje u Kostariki svakodnevno jedu crni pasulj, često s rižinim i kukuruznim tortiljama.

Kafa

Kafa
foto: Printscreen

I kafa se ubraja među osnovne namirnice u najzdravijim zajednicama na svetu. Važno je kako se kafa pije. Stogodišnjaci je uglavnom piju crnu, bez šećera i mleka.

Čaj

Čaj
foto: Printscreen/Youtube/DOORS OF HEALTH

Ako niste tip koji voli kafu ili želite da izbegnete preteran unos kofeina, čaj bi mogla biti odlična alternativa. U Okinavi u Japanu redovno se pije zeleni čaj u koji se dodaju jasmin i kurkuma.

Zeleni čaj može da pomogne da se smanji rizik od određenih karcinoma, upala u telu, pa čak i poboljša zdravlje mozga s vremenom. Dok je zeleni čaj jedan od najzdravijih izbora čaja, mnogi drugi crni i biljni čajevi takođe imaju mnogo zdravstvenih prednosti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.