NIJE SAMO DO HIDRATACIJE: Evo na šta nas SUVA KOŽA upozorava, ozbiljna OBOLJENJA su u pitanju
Suva koža, Foto: Photojoiner

uzroci

NIJE SAMO DO HIDRATACIJE: Evo na šta nas SUVA KOŽA upozorava, ozbiljna OBOLJENJA su u pitanju

Dehidratacija je svakako nepoželjno stanje, ali suva koža može da bude znak i gorih oboljenja, pa ovaj simptom u pojedinim slučajevima nikako ne treba da zanemarujete

Objavljeno:

Suva koža se obično vezuje za slabu hidrataciju i lošu negu.

Međutim, suvoća kože i perutanje, nisu uvek pitanje estetske prirode.

Dehidratacija je svakako nepoželjno stanje, ali suva koža može da bude znak i gorih oboljenja, pa ovaj simptom u pojedinim slučajevima nikako ne treba da zanemarujete.

Navedeni zdravstveni problemi mogu da se dijagnostikuju različitim testovima iz krvi ili mokraće, stoga nema mesta strahu. Suva koža ne mora nužno da ukazuje na nešto od navedenog, ali ako se pojavljuje stalno i ako ovu pojavu prate drugi simptomi, savetujemo da se obratite lekaru.

Psorijaza, Iritacija, Koža, Telo, Svrab
foto: Profimedia

1. Dijabetes

Usled hronično visokog nivoa šećera u krvi, telo mnogo brže gubi tečnost, zbog čega postaje dehidrirano, što se manifestuje i suvom kožom. Pored toga, dijabetes može da smanji i prirodno znojenje kože, što dalje smanjuje njenu vlažnost.

Dijabetes
foto: Profimedia

2. Hipotireoza

Hipotireoza je usporeni rad štitaste žlezde. Štitasta žlezda proizvodi hormone koje omogućavaju telesnim ćelijama da rade ujednačenim ritmom. Kada nivo hormona postane previše nizak, i sve ostalo počne da se usporava, što može biti praćeno konstantnim različitim simptomima, a kako hormoni štitaste žlezde imaju receptore u koži i omogućavaju da nove ćelije konstantno zamenjuju one koje odumiru, koža će postati suvlja i neće biti meka i nežna kao ranije.

3. Problemi sa bubrezima

Iako mogu da ukazuju na bezbroj stanja, simptome poput konstantnog umora, otežane koncentracije, problema sa spavanjem, učestalog mokrenja i podbulosti, ljudi obično zanemaruju. Ovu su, takođe, i simptomi oboljenja bubrega.

Kada bubrezi izgube mogućnost da održavaju pravilnu ravnotežu minerala i hranljivih materija u krvi, koža postaje suvlja, a tu suvoću ponekad prati i svrab.

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.