EVO KOJE PROIZVODE MOŽETE JESTI I KADA IM ISTEKNE ROK: Od sada ih više nećete bacati
Mleko, Foto: Printscreen

KO BI REKAO

EVO KOJE PROIZVODE MOŽETE JESTI I KADA IM ISTEKNE ROK: Od sada ih više nećete bacati

Nije prijatno ako vam se dogodi da greškom popijete pokvareno mleko. Ljudi stoga obraćaju pažnju da ne konzumiraju namirnice kojima je prošao rok trajanja upisan na ambalaži.

Objavljeno: 10:35h

Naime, stručnjaci tvrde da se kod nekih namirnica ne treba strogo držati tih navedenih datuma, jer se često radi samo o smernicama. Dok postoje izuzeci od ovog pravila, kao što je upotreba dečje mlečne formule, koja bi uvek trebalo da se baci ako je istekao rok s ambalaže, postoje namirnice s kojima možete biti fleksibilniji.

1. Mleko

Mleko je najčešće sigurno za konzumaciju do nedelju dana nakon isteka roka s ambalaže. Međutim, to zavisi od vrste mleka koju kupujete – što je veći sadržaj masti u mleku, ono će kraće trajati. Ako niste sigurni, miris mleka mogao bi lako da vam oda u kakvom je stanju.

2. Jaja

Često možete potpuno zanemariti datum isteka roka na kutiji za jaja jer su obično bezbedna za jelo nedeljama nakon toga. Naravno, što se više udaljavate od datuma isteka roka, biće manje sveža, ali ne mora da znači da su i nejestiva.

3. Testenina

Suva testenina bezbedna je za jelo i do dve godine nakon isteka roka trajanja. Ako ste pak ljubitelj sveže testenine, trebalo bi da je pojedete u roku od pet dana nakon datuma na pakovanju.

Nakon što skuvate testeninu, možete da je jedete do nedelju dana, ali može da traje i do osam meseci ako je zamrznuta.

4. Sir

Puno tvrdih sireva je sigurno za jelo dugo nakon isteka roka trajanja. Čak i ako vaš sir postane plesniv, obično možete da ga samo ostružete i biće jestiv. Sirevi poput kamembera ili brija često imaju belu plesan koja je takođe jestiva, samo pripazite na narandžastu, plavu ili zelenu plesan na ovoj vrsti sira jer je to znak da je pokvaren.

sir
foto: PRINTSCREEN/YT/SIMPLE FOOD

5. Suvi sastojci

So, biber, brašno, soda bikarbona i šećer su bezbedni za jelo duže vremena, a razlog je nedostatak vlage. Međutim, ako bilo kakve suve sastojke okružuje čudan miris, to bi moglo da ukazuje na najezdu štetočina u njima.

6. Sirovo meso, živina i riba

Sirovo meso i živina izdržaće samo nekoliko dana u frižideru, ali čuvanje u zamrzivaču odličan je način da taj rok produžite. Smrznuto pile ili ćurku možete držati u zamrzivaču više od godinu dana. Međutim, smrznuto mleveno meso traje samo do četiri meseca u zamrzivaču. Sirova riba može da izdrži do devet meseci u zamrzivaču, dok dimljena riba može da traje najviše šest meseci.

7. Povrće i voće u kesicama ili zamrznuto

Salata u kesici može da počne da truli nakon isteka roka trajanja, ali ako nije prošlo previše vremena, obično se može spasiti potapanjem u ledenu vodu na nekoliko minuta. Kada je reč o smrznutom voću i povrću, obično mogu da traju i do 10 meseci nakon otisnutog datuma.

8. Konzervirana hrana

Mnoge vrste konzervirane hrane mogu da traju i do dve godine nakon isteka roka trajanja, posebno supe i povrće. Međutim, konzervirani paradajz i ananas neće trajati tako dugo zbog visokog nivoa kiselosti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.