EVO ŠTA ĆE SE DESITI AKO POJEDETE SAMO 1 PAPRIKU: Ostaćete u totalnom šoku
Paprika, Foto: Espreso.co.rs

VAŽNO

EVO ŠTA ĆE SE DESITI AKO POJEDETE SAMO 1 PAPRIKU: Ostaćete u totalnom šoku

Evo što se događa s vašim telom kada jedete paprike

Objavljeno:

Paprika je ukusan dodatak bilo kojoj ishrani, pogotovo jer dolazi u najmanje četiri različite boje svaka sa svojim jedinstvenim profilom okusa i zdravstvenim blagodatima.

Bolji vid

Kao što je mrkva dobra za vid, tako je i s paprikom. Paprika sadrži karotenoidne spojeve beta-karoten, lutein i zeaksantin te vitamin C, koji su presudni za zdravlje očiju, navodi Nacionalni institut za oči.Istraživanje iz Australije iz 2019. godine pokazalo je da narančasta paprika sadrži najveću razinu zeaksantina, dok žuta paprika sadrži puno luteina.

Smanjuje želju za hranom

Ako je prošlo više od tri sata od vašeg poslednjeg obroka, pojedite međuobrok koji sadrži uravnoteženu kombinaciju ugljenih hidrata i proteina. Jedna srednja paprika sadrži više vitamina C nego naranča, a papriku možete jesti primerice uz humus. Takav međuobrok će smanjiti osećaj gladi.

Gubitak kilograma

Paprike su niskokalorične, a jedna srednja paprika sadrži 31 kaloriju. To je zato što se paprike sadrže pretežno od vode i vlakana, a vlakna nas duže vreme održavaju sitima. Stoga je paprika idealna namirnica ako želite smršati.

Dobra je za kosti i zglobove

Paprika štiti hrskavicu i kosti zahvaljujući velikim količinama vitamina C, navodi Udruženje za artritis. Pola šolje crvene paprike daje preporučenih 75 miligrama za žene, odnosno 90 miligrama vitamina C za muškarce.

Smanjuje upale

Paprika je protuupalna superhrana, a crvena paprika ima najviše zdravstvenih koristi. Crvena paprika sadrži najviše količina beta-karotena, kvercetina i luteina, a utvrđeno je da lutein neutralizira slobodne radikale i smanjuje upalu.

Zubi
foto: Profimedia

Zdraviji zubi

Paprika, poput jabuka i drugog hrskavog povrća i voća, prirodne su četkice za zube. Njihova hrskava, vlaknasta tekstura pomaže u uklanjanju čestica hrane i bakterija. Uz to, paprika je puna vode, što potiče protok sline koja je presudna za zdravlje vaših zuba jer smanjuje štetne učinke kiselina i enzima koji napadaju zube, navodi Stomatološki fakultet Univerziteta Illinois u Chicagu.

Pomaže protiv depresije

Istraživači su krenuli identificirati hranu koja je najbolji izvor hranjivih sastojaka za koje je znanost dokazala da potiče oporavak od depresivnih poremećaja.

Naveli su da su za poboljšanje raspoloženja najviše zaslužni folati, željezo, dugolančane omega-3 masne kiseline (EPA i DHA), magnezij, kalij, selen, tiamin, vitamin A , vitamin B6, vitamin B12, vitamin C i cink. Najbogatiji biljni izvori tih antidepresivnih hranjivih sastojaka bile su lisnato zelje, zelena salata, križano povrće i paprika, navodi se u izveštaju iz 2018. godine objavljenom u časopisu World Journal of Psychiatry.

Pomaže kod sindroma iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva kronični je poremećaj debelog creva koji često uzrokuje grčeve, bolove u stomaku, nadutost, zatvor i proliv. Crvena paprika može delomično olakšati te bolove.

Smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti

Studije pokazuju da je kapsaicin snažan antioksidans koji može zaštititi od oksidativnog stresa, piše Eat this. Istraživači su su želeli utvrditi učinak ove komponente na metabolički sindrom, skup srčanih stanja, uključujući trbušnu pretilost, inzulinsku rezistenciju, visoki krvni pritisak i loš holesterol.

U analizi 12 studija objavljenih u časopisu Nature, istraživači nisu otkrili značajna poboljšanja u razini glukoze ili hipertenzije, ali su otkrili da je značajno smanjen nivo lošeg holesterola.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.