AKO UGLEDATE OVO DOK POVRAĆATE, U ŽIVOTNOJ STE OPASNOSTI: Srpski doktor izneo ŠOK stvar
Povraćanje, Foto: Profimedia

mučnina

AKO UGLEDATE OVO DOK POVRAĆATE, U ŽIVOTNOJ STE OPASNOSTI: Srpski doktor izneo ŠOK stvar

Akutno povraćanje najčešće nastaje kao posledica poremećaja na nivou gastrointestinalnog trakta, obično želuca.

Objavljeno:

Do povraćanja može doći zbog hrane ili vožnje koja vam nije prijala, ako ste preterali sa alkoholom ili imate stomačni virus, ali ono ponekad može da bude i znak nekog ozbiljnijeg zdravstvenog stanja.

– Povraćanje predstavlja jako neprijatan simptom. Prati ga eksplozivno izbacivanje sadržaja iz stomaka, odnosno želuca kroz usta i nos. Iako neprijatan, ovaj simptom predstavlja odbrambeni mehanizam, ali može da bude i znak više različitih bolesti ili stanja – kaže dr Ivan Đurić, lekar opšte prakse.

Trenutni problem ili znak bolesti

Povraćanje koje se javlja kao posledica trenutnog poremećaja u organizmu je akutno, a postoji i hronično, koje je posledica neke hronične bolesti, stanja ili terapije koja se uzima.

Akutno povraćanje najčešće nastaje kao posledica poremećaja na nivou gastrointestinalnog trakta, obično želuca.

Želudac, Organ
foto: Profimedia

- Tu se pre svega misli na trovanje hranom ili infekcije nekim stomačnim virusom, ali i bakterijom. Ovaj vid poremećaja je praćen naglim razvijanjem simptoma: mučnine, povraćanja, proliva, malaksalosti i bledila i povišene temperature. Iako dramatično izgleda, ovo je najčešći i najbezazleniji razlog javljanja povraćanja. Uz nadoknadu tečnosti, probiotike, antibiotike po potrebi i lekove za smirivanje želuca traje maksimalno dva, tri dana posle čega dolazi do smirivanja.

Povraćanje može da se javi i nakon povrede glave, čak nekoliko dana nakon same povrede i to je razlog za javljanje lekaru jer može da bude znak oštećenja mozga.

– Bolovi u grudima praćeni povraćanjem mogu da budu znak infarkta srca, bolovi u stomaku i povraćanje, praćeni tvrdim stomakom, nekad su znak nekog većeg problema poput vezanih creva, oštećenja ili veće upale nekog unutrašnjeg organa. Takođe, ako se u povraćenom sadržaju nađe sveža krv ili je sadržaj crn, to može da bude znak pucanja nekog od krvnih sudova u jednjaku ili želucu što je opasno po život.

Iznenadno povraćanje praćeno glavoboljom, malaksalošću, gubitkom orijentacije, slabošću ili gubitkom kontrole nekog dela tela može da bude znak šloga ili krvarenja u mozgu.

– Često su i migrene praćene povraćanjem, kao i vrtoglavica. Neki ljudi ne podnose vožnju, pa povraćaju. I povećan očni pritisak može da bude razlog, kao i napad ili upala bubrega. Osobe koje ne podnose neke vrste hrane mogu da povraćaju ako je konzumiraju, a povraćaju i osobe u alkoholisanom stanju.

Nije dobro ako u sadržaju ima krvi

Ako u povraćenom sadržaju bude krvi ili ugrušaka krvi to bi mogao da bude znak pucanja nekog od krvnih sudova jednjaka.

Krvni sudovi, Vene, Arterije, Krv
foto: Profimedia

- Povraćanje crnog sadržaja može da bude znak oštećenja sluznice želuca ili čira na njemu ili na dvanaestopalačnom crevu. Bilo koja od ovih situacija zahteva javljanje lekaru.

Hronično povraćanje je povezano sa stanjima i bolestima koje postoje duži vremenski period.

- Kod nekih trudnica gotovo cela trudnoća bude praćena ovim simptomom. Korišćenje nekih lekova može da dovede do hroničnog povraćanja, recimo, kod hemoterapije ili radioterapije, a nekada prati određene psihijatrijske bolesti ili probleme sa psihom.

Najvažnije je da znamo kada je povraćanje zabrinjavajući simptom.

- Ako povraćanje ne možete da objasnite trovanjem, stomačnim virusom, problemom sa vožnjom ili nekim drugim „bezazlenim“ uzrokom - morate da se javite lekaru. Takođe, povraćanje koje traje duže od jednog dana ili je toliko često da iscrpljuje predstavlja razlog za javljanje lekaru bez obzira na uzrok.

Vodič za prvu pomoć

* Vodite računa da se ne povredite tokom povraćanja. Trudite se da neko bude pored vas ili sa vama.

* Ako sumnjate da ste se otrovali hranom ili ste alkoholisani, povraćanje će izbaciti štetne materije iz vašeg stomaka, ali važno je da nakon toga nadoknadite tečnost.

* Nakon povraćnja izbegavajte začinjenu i masnu hranu. Najbolje bi bilo da prepečete hleb i male parčiće grickate u dužem vremenskom periodu, a prijaće vam i pileća supa.

* Pijte mlak čaj od kamilice i nane.

* Vitamini iz grupe B6 mogu da pomognu.

(Espreso/BlicŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.