NAPRAVITE HLEB SA MASLINAMA PO ORIGINALNOM RECEPTU SA HILANDARA: Ostaje SVEŽ nekoliko DANA, mesi se BEZ KVASCA!
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/RTV

MANASTIRSKI HLEB SA MASLINAMA

NAPRAVITE HLEB SA MASLINAMA PO ORIGINALNOM RECEPTU SA HILANDARA: Ostaje SVEŽ nekoliko DANA, mesi se BEZ KVASCA!

Napravite domaći hleb s maslinama po receptu sa Hilandara

Objavljeno:

Ljudi pripremaju hleb više od 12.000 godina, a vi ako ste se zasitili običnog, belog hleba, onda probajte malo da eksperimentišete - posebno ukoliko volite mediteranske ukuse ili želite bar mirisima da otputujete do mora.

Na Svetoj Gori, u Hilandaru, monasi spremaju više vrsta hleba, među kojima je i hleb sa maslinama - eliopsomo.

Upravo zbog mirisa koji će se širiti celom kućom, svi će biti nestrpljivi da ga probaju, a hleb će biti baš kako treba, hrskav spolja, mek iznutra, a ukus fantastičan.

Sastojci:

250 g mekog brašna

250 g oštrog brašna

125 ml soka od pomorandže

125 ml vode

1 prašak za pecivo

1 kašičica sode bikarbone

15 maslina bez koštice

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/RTV

Priprema:

Pomešajte oba brašna, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa ulijte vodu i sok od pomorandže. Sve dobro zamesite da dobijete glatko testo, koje će biti malo ređe, ali ne brinite tako treba. Masline možete iseckati ili ostaviti cele, pa ih umešajte u testo i još jednom sve dobro izmešajte. Smesu prebacite u okrugao pleh obložen sa pek papirom, lepo poravnajte varjačom i možete još par maslina utisnuti odozgo. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 40 minuta dok ne dobije rumenu koricu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.