DA LI JE ZDRAVO JESTI KOKICE? Verujemo da POJMA NISTE IMALI
Foto: Profimedia

MOŽE DOVESTI I DO GASTRITISA!

DA LI JE ZDRAVO JESTI KOKICE? Verujemo da POJMA NISTE IMALI

Gotovo da ne postoji osoba koja ne voli da pogleda dobar film uz punu kutiju kokica

Objavljeno:

Pored gledanja filmova ili serija, kokice su lagana grickalica u kojoj gotovo svi uživaju. Savršene su za grickanje i praktične, a često i zarazne, tako da je teško zaustaviti se dok ne dođete do dna činije.

Dijetetičari u medicinskom stručnom odboru "Eat This, Not That" otkrili su neke pozitivne, ali i negativne posledice jedenja kokica.

Vlakna i proteini

Kokice mogu biti deo zdrave ishrane jer sadrže vlakna i proteine i mogu vas zasititi sa manje kalorija”, kaže dijetetičarka Ejmi Šapiro. Konzumiranje kokica pruža zadovoljavajući osećaj hrskavosti, a možete pojesti veliku porciju bez BRIGE da ste uneli previše kalorija ili dodanih grama masti.

Dok se kokice prave od celog kukuruza i sadrže mnogo hranljivih materija, ako im dodate velike količine putera i soli, dodajete im i kalorije.“

Kokice
foto: Profimedia

Mogu prouzrokovati gasove i nadutost

“Kokice mogu uzrokovati gasove i nadutost”, kaže Ejmi. Ako je to slučaj kod vas, Šapiro predlaže da kontrolišete svoje porcije, žvaćete hranu i pazite da pijete vodu. “Kokice su izvrstan izvor vlakana; međutim, bez dovoljno vode, prehrana bogata vlaknima može dovesti do nelagode i zatvora”, naglašava dijetetičarka.

Antioksidansi

„Kokice sadrže vrstu antioksidansa koji se zove fenolna kiselina“, kaže Šapiro. "Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu izazvati oštećenje ćelija." U stvari, istraživanje objavljeno na Univerzitetu Skranton objavilo je da kokice sadrže više zdravih antioksidanata zvanih „polifenoli“ od voća i povrća. Studija je pokazala da je broj polifenola koji se nalaze u kokicama i do 300 miligrama po porciji.

S druge strane, kupovne gotove kokice, na primer, često sadrže trans masti kao i zasićene masti, a nalaze se često u kokicama koje se pripremaju u mikrotalasnoj pećnici. Obe vrste masti su vrste koje biste trebalo ograničiti u ishrani.

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.