EVO KOLIKO JE SALO NA STOMAKU POGUBNO PO VAS: Dobro ćete se zamisliti nakon ovoga
Foto: Profimedia

PAŽNJA

EVO KOLIKO JE SALO NA STOMAKU POGUBNO PO VAS: Dobro ćete se zamisliti nakon ovoga

Sa salom na stomaku se bori veliki broj populacije i rešenje ovog problema zahteva vreme i upornost.

Objavljeno:

Iako će mnogi teško da se odreknu određene hrane da bi lakše zakopčali pantalone, stručnjaci savetuju da unos određenih namirnica može ubrzati metabolizam i brže sagoreti kalorije.

Iako će se mnogi složiti da se sve da rešiti i da samo treba imati volje i odlučiti, činjenica je da je gojaznost mnogima nepremostiv problem. Nekima čak toliko, da ih ometa u svakodnevnom funkcionisanju, što iz fizičkih razloga, što iz psihičkih. Oni koji se na vreme suoče sa svojim problemom, misle na svoje zdravlje sa odgovornošću.

Da je među populacijom ovaj problem rasprostranjen i da je ovo bolest modernog doba, govori i podatak da je najtraženiji pojam na Gugl pretraživaču "Kako skinuti stomak“ zajedno sa pretraživanjem dijeta za mršavljenje.

Stručnjaci svakodnevo upozoravaju da višak masnoća koje se talože na stomaku, okružuju vitalne organe i time prete zdravlju. Unošenje tečnosti je jedan od najvažnijih preduslova da se sagore masti, ali je uz to redovno vežbanje i konzumiranje termogene hrane, prema jednoj studiji, jednako važno i delotvorno.

Stomak, Salo, Gojenje, Mršavljenje, Dijeta
foto: Profimedia

Šta je termogena hrana?

Termogena hrana ubrzava metabolizam i sagoreva kalorije kroz proces poznat kao termogeneza. U njoj telo sagoreva kalorije iz hrane koju smo pojeli i pretvara ih u toplotu. Postoje namirnice koje stimulišu ovaj proces i koje ga smanjuju. Poznato je da ljute namirnice igraju veliku ulogu u sagorevanju i pretvaranju tih kalorija u toplotu. Telo sagoreva kalorije kroz fizičku aktivnost i kroz održavanje redovnih metaboličkih funkcija, ali je dokazano da određena hrana pozitivno utiče na termogenezu i lakše skidanje kalorija.

Šta jesti od termogene hrane?

Hrana koja podstiče metabolizam i sagoreva kalorije kroz toplotu najčešće se nalazi u ljutim namirnicama i začinima. Kapsaicin u čili paprikama odličan je u borbi sa viškom masnoća na stomaku, a isto pozitivnim se pokazalo i korišćenje određenih začina kao što je crni biber.

Osim ovih namirnica, stručnjaci savetuju da možete slobodno uključiti i sledeće:

Đumbir

Podstiče varenje i smanjuje apetit i odličan je regulator težine i skidanja msnih naslaga, naročito na stomaku. On sadrži fenole-fitohemikalije koje imaju antioksidativna i protivupalna svojstva. Istraživanja su pokazala da gojaznost može izazvati oksidativni stres i upalu.

Đumbir
foto: Profimedia

Kokosovo ulje

Zbog sadržaja masnih kiselina koji imaju snažan efekat na metabolizam, kokosovo ulje je sjajan saveznik u borbi sa viškom kilograma. Ono prema jednom istraživanju ne samo da povećava trošenje energije već i smanjuje apetit. Zbog unosa srednjeg lanca masnih kiselina, kakve sadrži kokosovo ulje, ova namirnica daje osećaj sitosti.

Protein

Osnovna njegova uloga je izgradnja mišićnog tkiva i on je vrlo važan za sagorrevanje abdominalne masti. Ako se u ishranu uključi protein, videćete pozitivne efekte jer vas čine sitijim od ugljenih hidrata i svakako pomažu u mršavljenju. Neke studije su pokazale da konzumiranje proteina smanjuje žudnju za hranom za 60 odsto.

Kakvi su rizici od masti na stomaku?

Stomak je najopasnije mesto gde se skladište masti. Nešto od masnoća nalazi se ispod kože, a ostatak se nalazi dublje oko važnih vitalnih organa, srca, pluća i jetre. To je visceralna mast i ona je daleko opasnija za zdravlje čak i kod mršavijih osoba.

Prvi korak ka rešavanju problema je suočavanje sa njim, a svaki sledeći vodiće ka napretku i ostvarivanju cilja. Skidanje masnih naslaga nije ništa nemoguće, niti je nerešiv problem, samo se treba prema rečima stručnjaka fizički aktivirati i menjati ishranu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.