Ilustracija, Foto: Profimedia
da li ste znali?
DO SADA STE SIGURNO 100 PUTA ČULI PREPORUKU DA JE ZAMENITE: A evo i zbog čega je HIMALAJSKA SO bolja i ZDRAVIJA!
Najvažniji začin u svakom domaćinstvu je so jer daje ukus mnogim jelima
Objavljeno:
So koja se proizvodi od bambusa je najskuplja na svetu, dok visoka vrednost ovog začina potiče još iz srednjeg veka kada su so nazivali belo zlato.
- Morska so je zdravija od kuhinjske soli, ali većina morskih soli sadrži otprilike isti procenat natrijuma - oko 40 posto - kao kuhinjska so.
- Do početka 20. veka so se smatrala platnim sredstvom u današnjoj Etiopiji.
- Preterane količine soli mogu da vas ubiju - na ovaj način nekada su se ritualno ubijali bogati Kinezi, jer je so bila izuzetno skupa namirnica.
- U francuskom mestu Guerande se sakuplja ručno kao što se radilo u antička vremena.
- So se primenjuje u različitim segmentima života - čak 17 posto koristi se za posipanje autoputeva u zimskim mesecima.
- Čak i ako nemate hipertenziju, ipak je dobra ideja da smanjite unos soli da biste smanjili krvni pritisak.
- So se koristi kao sredstvo za uklanjanje viška vode iz pogonskog goriva za vazduhoplovstvo.
- Tokom 1920-ih, so je postala primarno sredstvo u borbi protiv poremećaja štitne žlezde izazvanog nedostatkom joda. Danas je oko 53 odsto kuhinjske soli koja se prodaje jodirano.
- Svaka ćelija ljudskog tela sadrži so, a u zdravom ljudskom telu može se izmeriti skoro 250 grama soli.
- Himalajska so smatra se najčistijom na svetu, jer potiče iz nezagađenog ekosistema starog skoro dvesta miliona godina, a sadrži skoro 80 različitih minerala važnih za zdravlje čoveka.
- Našem telu je potrebno oko 100 grama soli na svakih 40 kilograma težine.
Ako ste ikada čitali Bibliju, primetili biste da se u različitim kontekstima reč so koristi metaforički da označi trajnost, odanost, izdržljivost, vernost, korisnost, vrednost i pročišćenje.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!