AKO IMATE PREKO 45 GODINA, ODMAH KRENITE DA JEDETE OVU NAMIRNICU: Svisnućete kada vidite zašto
Foto: Profimedia

PROBAJTE

AKO IMATE PREKO 45 GODINA, ODMAH KRENITE DA JEDETE OVU NAMIRNICU: Svisnućete kada vidite zašto

Evo koja hrana odlaže menopauzu, a koja ubrzava njen nastanak - otkrivaju naučnici!

Objavljeno:

Menopauza je period života koji mnoge žene povezuju sa raznim izazovima, testovima i preprekama, kako na fizičkom, tako i na mentalnom nivou. Simptomi sa kojima se najčešće suočavaju žene u menopauzi su valunzi (talasi vrućine), pojačano znojenje, nesanica, nagle promene raspoloženja, izostanak menstruacije, usporen metabolizam, problemi sa kostima, osteoporoza...

Obično se javlja nakon 45. godine, ali može se javiti i ranije i znatno kasnije, sve zavisi od zdravlja žene, kao i od mnogih drugih faktora.

Iako ovaj dijapazan simptoma zaista zvuči neprijatno, menopauza ne mora biti period negativnosti. Kako će uticati na vas, zavisi isključivo od vas. Uz pravilnu i izbalansiranu ishranu, fizičku aktivnost, tehnike opuštanja i vedar duh, zaista i u menopauzi možete živjeti savršeno srećno i zadovoljno.

menopauza
foto: Profimedia

Ako ipak želite da odložite menopauzu i još malo sačekate, to možete učiniti na prirodan način, odnosno preko namirnica koje konzumirate. Jelovnik na kojem su plava riba, mahunarke, posebno sočivo i grašak, kao i ostalo povrće, menopauzu može odložiti za čak godinu i po dana. Sa druge strane, ishrana u kojoj prevladavaju ugljeni hidrati za isto toliko može ubrzati dolazak menopauze, tvrde naučnici sa britanskog Univerziteta u Lidsu.

Napominju da ugljeni hidrati utiču na prestanak stvaranja ženskih polnih ćelija, dok ih mahunarke, sa druge strane, podstiču, što odlaže menopauzu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.