CEO ŽIVOT POGREŠNO JEDEMO BELI LUK: Ovako mu se gube lekovita svojstva, jedino OVAJ način konzumiranja je PRAVI!
Beli luk, Foto: Printscreen/informer.rs

pametna ishrana

CEO ŽIVOT POGREŠNO JEDEMO BELI LUK: Ovako mu se gube lekovita svojstva, jedino OVAJ način konzumiranja je PRAVI!

Svi znamo da je beli luk izuzetno lekovit. Međutim, kada ga pogrešno koristite, on gubi svoja lekovita svojstva. Dobro obratite pažnju.

Objavljeno:

Beli luk uvek iseckajte deset minuta pre jela ili dodavanja u hranu, savetuju stručnjaci, jer ćete ga tako maksimalno iskoristiti. Tu mnogi greše – iseckaju beli luk i odmah ga pojedu ili dodaju u hranu.

- Pre upotrebe čena belog luka iseckajte ili pritisnite i ostavite da odstoji najmanje pet, a najbolje 10 minuta. Toliko je potrebno da se sintetiše medicinsko jedinjenje alicin.

Kada se beli luk stegne, pripremite ga pet do 15 minuta na niskoj ili srednjoj vatri da biste sačuvali hranljive materije. Ovo su preporuke Svetske zdravstvene organizacije.

Teško je i nabrojati sva korisna svojstva belog luka, ali imajte u vidu, da u pojedinim situacijama on može da bude opasan po zdravlje.

Beli luk
foto: Youtube / America's Test Kitchen

Prema brojnim studijama, aktivno konzumiranje belog luka opušta krvne sudove i smanjuje krvni pritisak. Veoma je efikasan u snižavanju nivoa holesterola (LDL).

Jača imuni sistem i koristan je za lečenje infekcija. Zdrav je , ima neverovatan ukus, lako se kombinuje sa različitim jelima.

Ako se jede sirov, izaziva neprijatan zadah i gorušicu, međutim to najviše zavisi od telesne hemije pojednica. Međutim, koliko je zdrav, toliko može da prouzrokuje zdravstvene probleme!

Baget, Beli luk
foto: Profimedia

Ne bi trebalo da ga kombinujete sa sledećim terapijama:

– Beli luk ima prirodna antikoagulantna svojstva i ne treba ga kombinovati sa lekovima za antikoagulaciju – lekovi koji se koriste za lečenje problema sa cirkulacijom, razređuju krv i time sprečavaju staranje ugrušaka. U suprotnom može da dođe do krvarenja.

– Ako uzimate bilo kakve lekove, ne bi trebalo da uzimate beli luk bez prethodne konsultacije sa lekarom.

– Ukoliko imate problem sa jetrom i uzimate terapiju, beli luk može umanjiti efikasnost iste.

– Osobe sa osetljivim stomakom trebale bi da izbegavaju beli luk, jer je težak za varenje.

– U toku trudnoće ili dojenja, uzimanje belog luka kao lek nije preporučljivo.

– Ukoliko imate normalan ili nizak krvni pritisak, ne bi trebali da jedete svakodnevno beli luk. Pritisak bi mogao još više da se snizi i izazove komplikacije.

(Espreso/Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.