OVA BOLEST NAPADA UGLAVNOM MUŠKARCE: Izaziva užasnu bol i oticanje
Foto: Profimedia

paŽnja

OVA BOLEST NAPADA UGLAVNOM MUŠKARCE: Izaziva užasnu bol i oticanje

Kažu da, kada dođe kod tog bola, da je najjači bol u medicini i obično se dešava noću

Objavljeno: 16:26h

Iako postoji mnogo bolesti lakšeg i težeg tipa, jedna se izdvaja kao "kralj svih bolesti" Reč je o gihtu.

Giht je oblik upalnog artritisa koji se razvija kod osoba koje imaju visok nivo mokraćne kiseline u krvi. Ova kiselina može formirati igličaste kristale u zglobu i izazvati iznenadne, teške epizode bola, osetljivosti, crvenila, toplote i oticanja.

Za mnoge ljude, prvi simptom gihta je bol i oticanje palca – često nakon traume kao što je bolest ili povreda. Giht se takođe može pojaviti u drugom zglobu donjeg dela tela kao što je gležanj ili koleno. Naknadni napadi mogu se desiti i na drugim zglobovima, prvenstveno na stopalima i kolenima, pre nego što postanu hronični.

Giht obično pogađa jedan zglob u isto vreme, ali ako se ne leči, može uticati na mnoge zglobove. Bolovi u zglobovima koji su se rešili za nedelju do deset dana, mogli bi postati blaži, ali konstantni. Na kraju, netretirani giht može izazvati druge probleme. Tofi – bezbolne, ali izobličene kvržice kristala formirane od mokraćne kiseline mogu se razviti ispod kože oko zglobova.

Zglob, Zglob ruke, Zglob na ruci, Dlan
foto: Profimedia

Kristali takođe mogu da formiraju kamen u bubregu. Giht je povezan sa drugim ozbiljnim zdravstvenim rizicima kao što su visok krvni pritisak, dijabetes, hronična bubrežna bolest i kardiovaskularne bolesti.

- Za giht postoji tradicionalna sintagma "bolest kraljeva i kralj bolesti", a vezan je za populaciju gde se preteruje u ishrani. Postoje karikature kraljeva iz Francuske iz srednjeg veka, koji su živeli u velikim dvorcima i bili gojazni, a imali su otečen palac na nozi koji je pulsirao. Kažu da, kad dođe kod tog bola, da je najjači bol u medicini i obično se dešava noću. Smatra se da oko 10% ljudi u svetu boluje od gihta - objašnjava prof. dr Dušan Stefanović, internista reumatolog.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.