OVIH 8 NAMIRNICA RAZARAJU VAŠ ORGANIZAM: Srbi ih jedu kao POPISNA KOMISIJA
Namirnice, Foto: Profimedia

zdrav život

OVIH 8 NAMIRNICA RAZARAJU VAŠ ORGANIZAM: Srbi ih jedu kao POPISNA KOMISIJA

Hrana nije jedina koja može da popravi imunitet, ali jeste značajna karika u lancu odbrane od bolesti.

Objavljeno:
  • 1

Neke navike u ishrani mogu loše da utiču na imuni sistem; to su, na prvom mestu, preskakanje obroka i/ili kasni obroci pred odlazak na spavanje. Ali, isto tako, imuni sistem mogu da ugroze i pojedine namirnice i napici.

- Zdrava ishrana igra važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju našeg imunog sistema - kaže dijetetičar Megi Mihalik za Health.usnews.com.

- Dobro izbalansirana ishrana koja se sastoji od nutritivno bogatih namirnica pomaže imunom sistemu da pravilno funkcioniše i zaštiti naša tela od gljivica, virusa i bakterija.

S druge strane, neke namirnice i napici nisu prijatelji našeg imunog sistema.

1. Alkohol

- Alkoholna pića kompromituju naš imuni sistem, smanjujući broj ćelija koje se bore protiv infekcija - kaže dijetetičar Šeli Vegman.

Alkohol
foto: Profimedia

Konzumiranje alkohola povećava podložnost upali pluća, sepsi i sporom zarastanju rana. Takođe izaziva upalu koja može da ošteti pluća napanuta korona virusom.

Za optimalno zdravlje ne bi uopšte trebalo piti alkohol ili bi ga, pak, trebalo piti umereno. To na dnevnoj bazi podrazumeva 300 mililitara piva, 150 mililitara vina ili 45 mililitara nekog žestokog pića.

- Umesto alkohola pijte vodu i čajeve, poput čaja od đumbira koji može da podrži vaš imuni sistem. Neke biljke su bogate antiinflamatornim fitohemikalijama, a zeleni čaj je izvanredan za zdravlje creva - navodi nutricionista Vegman.

2. Kofein pre spavanja

- Konzumiranje kofeina nije nužno loše za imuni sistem - ističe Mihalik.

Kafa
foto: Profimedia

- Ali, ako ometa san, onda je kofein problem i za imuni sistem. Naime, adekvatan san je od vitalnog značaja za funkcionisanje imunog sistema. On omogućava da hormoni rade ispravno i da u telu bude što manje zapaljenskih procesa.

Kafa nije jedini napitak koji ne bi trebalo piti pre spavanja. Takođe bi trebalo izbegavati i čaj sa kofeinom, čokoladu i neke proteinske pločice barem tri sata pre odlaska na počinak.

3. Slatkiši

Namirnice koje sadrže veće količine šećera mogu da budu štetne za imuni sistem, sugeriše istraživanje objavljeno u časopisu Experimental Cell Research.

Torte, kolači, sušeno voće, bombone i voćni sokovi nisu prijatelji imunog sistema, a u nekim namirnicama poput meda i sušenog voća ima skrivenih šećera, pa bi i tu trebalo biti oprezan.

Konzervirano i sušeno voće snabdeva fruktozom i glukozom bakterije u mikrobiomu i podstiče želju za slatkišima, upozoravaju dijetetičari. Prepuštanje ovim iskušenjima konzumiranjem hrane sa dodatnim šećerom može negativno da utiče na imuni sistem.

4. Mlečni proizvodi

Dok za neke ljude konzumiranje mlečnih proizvoda može da bude korisno, dotle kod drugih može da izazove niz zdravstvenih tegoba poput upale, bolova u stomaku i reakcija koje negativno utiču na imuni sistem.

Mleko
foto: Profimedia

Mnogi ljudi imaju koristi kada smanje unos mlečnih proizvoda ili ih u potpunosti isključe iz ishrane.

5. Brza hrana

Pljeskavice, burito i pomfrit su ukusni, ali u isto vreme imaju mnogo kalorija, masti i natrijuma. S obzirom na to da ne sadrže dovoljnu količinu vitamina i minerala, ove namirnice ne utiču povoljno na imuni sistem.

Pljeskavica
foto: Profimedia

S druge strane, hrana bogata antioksidantima poput svežeg voća i povrća sadrži mnogo hranljivih materija koje su odlične za imuni sistem. Ukoliko unosite veće količine brze hrane, izvesno je da ćete manje konzumirati zdrave namirnice, što može negativno da se odrazi na imuni sistem.

6. Aditivi, konzervansi i boje

Istraživanje objavljeno 2021. u Međunarodnom časopisu za istraživanje životne sredine i javno zdravlje sugeriše da aditiv u namirnicama koji se koristi za održavanje roka trajanja određenih grickalica može da ugrozi imuni sistem.

Aditivi, konzervansi i boje su visoko obrađeni i povezani sa upalom, i mogu da dovedu do neravnoteže bakterija, što opet može negativno da utiče na imuni sistem.

7. Prerađene namirnice

Namirnice koje sadrže značajne količine šećera, prerađenih ugljenih hidrata, konzervanse i aditive mogu da izazovu upale koje destruktivno deluju na imuni sistem.

Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Lifestyle Medicine 2018. godine pokazalo je da prerađena hrana sadrži mnogo šećera, masti i soli - ukuse zbog koji žudimo za ovakvim namirnicama.

Ali, konzumiranje slatke, masne i slane hrane može da dovede do povećane telesne težine, koja je povezana sa povećanim rizicima za dobijanje raka, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, dok prekomerna konzumacija šećera i soli povećava rizik od moždanog udara.

8. Hrana sa visokim sadržajem soli

Studija objavljena u časopisu Science Translational Medicine 2020. godine sugeriše da osobe koje unose u organizam veće količine soli mogu postati podložnije bakterijskim infekcijama. Studija koju su sproveli istraživači na Univerzitetu u Bonu pokazala je da tipična zapadnjačka ishrana sadrži mnogo soli.

Američko udruženje za srce savetuje da zdrave odrasle osobe ne unose više od jedne ravne kašičice soli dnevno.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media