ČUVENI KARDIOLOG OTKRIVA KADA DOLAZI DO INFARKTA: Uopšte niste BEZBEDNI koliko mislite
Foto: Profimedia

SAVET KARDIOLOGA!

ČUVENI KARDIOLOG OTKRIVA KADA DOLAZI DO INFARKTA: Uopšte niste BEZBEDNI koliko mislite

Naši emocionalni problemi koje gomilamo godinama, pa čak i decenijama, dovode do srčanog udara

Objavljeno:

Kardiolozi sve više ukazuju da je moguće da osoba doživi srčani udar ne samo ako ima povišen krvni pritisak, već i kada je on u normali.

Ruski kardiolog Ana Korenevič kaže da rizik od infarkta postoji i kad osoba ima normalne vrednosti pritiska, holesterola i šećera u krvi.

"Naši emocionalni problemi koje gomilamo godinama, pa čak i decenijama, dovode do srčanog udara. Zbog toga iz godine u godinu raste broj infarkta, moždanog udara, aritmija, hipertenzije i drugih kardiovaskularnih bolesti", kaže specijalista.

Korenevič to objašnjava činjenicom da nemaju svi vremena da se prilagode velikom protoku informacija u savremenom svetu.

Srčani udar
foto: Profimedia

"Kod onih koji su stalno pod pritiskom rokova i nemaju dovoljno vremena za sve obaveze, gomilaju se ovi emocionalni problemi i traume, blokirani stresovi, nerešeni zadaci – sve to na kraju rezultira somatskim oboljenjima", objasnila je ona.

Zato kardiolog preporučuje, čak i kad osoba ima normalne vrednosti krvnog pritiska, da poštuje pravila za prevenciju od infarkta, a to je da vodi računa o ishrani, ima redovi fizičku aktivnost, da ne opterećuje um prevelikom količinom informacija u kratkom vremenskom roku, kao i da ide na redovne preglede od 35. godine života.

Kardiolozi ističu da otežano disanje i mučnina mogu da ukazuju na ovo opasno stanje koje, ako se ne reaguje odmah, može da ima fatalan ishod.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media