ODMAH PRESTANITE DA JEDETE ZELENU SALATU! U suprotnom može da vam se desi OVO (FOTO)
Zelena salata, Foto: Zorana Jevtić

puna otrova

ODMAH PRESTANITE DA JEDETE ZELENU SALATU! U suprotnom može da vam se desi OVO (FOTO)

Sa izuzetkom proizvoda malobrojnih proizvođača sertifikovanog organskog voća i povrća, ove namirnice koje se prodaju na pijaci i u marketima najčešće su tretirane pesticidima!

Objavljeno:

Određeno voće i povrće ne mora biti "rizično po zdravlje" ako je tretirano na pravi način. Međutim, vremenske prilike donele su mnoge bolesti, pa samim tim i pojačano prskanje.

Sa izuzetkom proizvoda malobrojnih proizvođača sertifikovanog organskog voća i povrća, ove namirnice koje se prodaju na pijaci i u marketima najčešće su tretirane pesticidima, piše RTS.

Međutim, profesor doktor Milan Stević sa Poljoprivrednog fakulteta ističe da je mnogo važnije da li su presticidi primenjeni na pravilan način.

"To u najkraćem podrazumeva da li je odabran pesticid čija je upotreba dozvoljena u određenoj biljnoj vrsti, zatim da li je on primenjen u strogo propisanoj dozi, odnosno koncentraciji i treće da li su poštovane karence, odnosno minimalni vremenski rok koji je neophodno da prođe od poslednje primene do berbe", objašnjava profesor Stević za Javni servis i dodaje da je rizik po zdravlje konzumenata minimalan ako su poštovana nabrojana pravila.

Hemijska sredstva se primenjuju i u proizvodnji u zatvorenom prostoru, to jest u plastenicima i staklenicima. Sve što možemo da uradimo je da temeljno operemo sve što ćemo pojesti.

Vremenske prilike donele mnoge bolesti

Jagode su potencijalno najrizičnije kad su ostaci pesticidi u pitanju, a zelena salata je pratilac jagode.

1 / 6 Foto: Printscreen/TikTok/ feelgoodfoodie

Bez obzira na to što se jabuke ubedljivo najviše puta tretiraju u toku proizvodnje, one ne moraju biti rizične.

"Većina tih tretmana se dešava u početku vegetacije kada i nemamo plod i ne postoji potreba primena pesticida pred samu berbu. Kod salate je opasno jer jedemo lišće koje je direktno tretirano."

Vremenske prilike koje smo imali u martu i početkom aprila pogoduje razvoju prouzrokovača biljnih bolesti. Najugroženije su koštičave voćne vrste poput šljive, breskve, a za neki dan će biti i višnja i trešnja koje su u fazi cvetanja.

1 / 5 Foto: Profimedia

Ove godine kontrola u Americi je pokazala da su i spanać, kelj, kupus, nektarine, jabuke, grožđe na spisku voća i povrća sa najviše ostataka peseticida. Lista je slična i na ovim prostorima.

"Mislim da spanać nije u visokom riziku kad su pesticidi u pitanju kod nas. Kod njega imamo drugi problem - povećan sadržaj nitrata i nitrita usled pojačane ishrane zemljišta azotnim đubrivima, a ti molekuli u organizmu prelaze u nitrozamine koji su dokazano kancerogeni", naglasio je Stević.

Kupus, kukuruz, luk - najmanje pesticida

Međutim, prema istraživanjima EWG-a postoji i lista proizvoda sa najmanje verovatnosti da će sadržati ostatke pesticida, a to su: avokado, slatki kukuruz, ananas, kupus, luk, zamrznuti grašak, papaju, špargle, mango, patlidžan, dinje "medna rosa", kivi, dinje "cantaloupe", karfiol i brokoli. Relativno malo pesticida otkriveno je u tim namirnicama, a testovi su pokazali nisku ukupnu koncentraciju ostataka pesticida.

1 / 17 Foto: Print Screen Youtube

Soda bikarbona uspešno uklanja i do 96 odsto pesticida s jabuka?

S druge strane, kako smo ranije pisali, ako želite da ipak pokušate da otklonite štetne pesticide sa namirnica na prirodan način - možete koristiti sodu bikarbonu. Poznata je kao efikasan pomagač u domaćinstvu, a sada je i dokazano da ona uklanja čak 96 odsto pesticida iz voća i povrća.

Kada se pomeša s vodom i 15 minuta nežno trlja kožicu jabuka, ona uklanja gotovo sav preostali pesticid koji je ostao na plodu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.