ĐAVOLJI FENOMEN: Za "DEŽA VI" smo svi čuli, a znate li šta je ŽAME VI?!
Foto: Profimedia

NIKAD VIĐENO!

ĐAVOLJI FENOMEN: Za "DEŽA VI" smo svi čuli, a znate li šta je ŽAME VI?!

Ovaj fenomen, ako ga osoba doživi, može biti veoma uznemirujuć

Objavljeno:

Deža vi je dobro poznat fenomen, ali manje poznat fenomen je ono što se na francuskom naziva "žame vi". U prevodu znači "nikad viđeno", odnosno poznatu situaciju koju ne prepoznajemo, i smatra se "đavolje" suprotnim fenomenu deža vi.

Ovaj fenomen podrazumeva osećaj sablasnosti. Posmatrač ne prepoznaje situaciju iako je svestan da je u takvoj situaciji bio i ranije. Ovo se uglavnom objašnjava kao i situacije u kojima ne možemo momentalno da prepoznamo neku osobu, reč ili mesto koji su nam već poznati.

Kris Moulin sa Univerziteta u Lidsu je zamolio 92 volontera da napišu reč vrata 30 puta za 60 sekundi. Prema njegovom izveštaju, 68 odsto ispitanika je pokazalo simptome fenomena žame vi, kao što je sumnja da je reč vrata uopšte prava reč. Ovo ga je navelo da pomisli da je žame vi u stvari simptom posustalosti (umora) mozga.

- Generalno, iskusimo perfektnu podudarnost između objektivne i subjektivne spoznaje, između stvari koje nam se čine poznatim i stvari koje nam se ne čine poznatim - napisali su psiholozi Alan S. Braun i Elizabet Dž. Marš u knjizi "Psihologija učenja".

Stres, San, Spavanje, Umor
foto: Profimedia

Primera radi, deža vi je trenutak kada sretnemo nekoga koga ranije nismo sreli, a osećamo i čini nam se da smo ga ranije možda sreli. Među ljudima se objašnjavao na različite načine - od toga da je izraz potisnutih sećanja do verovanja da je reč o nadprirodnoj sposobnosti da se neko seća šta je bio u prošlom životu. Međutim, naučnici veruju da je ovo iskustvo posledica privremenog poremećaja percepcije u mozgu.

Žame vi je naziv za osećaj osobe da joj je nešto nepoznato. Primera radi, kada uđe u trpezariju kuće u kojoj je odrasla, a čini joj se kao da je prvi put tu. Naučnici su ukazali da takav osećaj može biti vrlo uznemirujući.

Jedan od korisnika "Reddita" je napisao da se prilikom izlaska na jednoj od autobuskih stanica osećao kao da je u drugoj državi te da je morao da koristi Gugl maps da bi došao kući. Kasnije mu se desilo da se u svojoj spavaćoj sobi oseća kao u spavaćoj sobi stranca. Tvrdi da ništa nije mogao da prepozna dok mu pas nije prišao.

Jednim od eksperimenata je utvrđeno da osobe koje su nedavno iskusile deža vi imaju veću verovatnoću da će doživeti žame vi, piše list "Jerusalem Post".

Takođe, fenomen žame via povezuje se i s nekim tipovima amnezije i epilepsije.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.