PSIHOLOŠKINJA UPOZORAVA: Simptome DEPRESIJE i ANKSIOZNOSTI morate da RAZLIKUJETE, objasnila i KAKO
Depresija, Foto: Profimedia

NE ZANEMARUJTE

PSIHOLOŠKINJA UPOZORAVA: Simptome DEPRESIJE i ANKSIOZNOSTI morate da RAZLIKUJETE, objasnila i KAKO

Psihološkinja ističe da konstantna anksioznost, ukoliko ne možete da se odvojite od straha, može prerasti u depresiju

Objavljeno:

Psihološkinja otkriva koja je razlika između anksioznosti i depresije – simptomi koje ne treba zanemariti!

1 / 5 Foto: Profimedia

Ustresnoj svakodnevnici, ponekad nam se čini skoro i nemoguće da izbegnemo strah i napetost, a raspoloženje se menja nekoliko puta dnevno. Prva dva stanja na koja mnogi pomisle kada je reč o mentalnom zdravlju jesu anskioznost i depresija – ali ova dva stanja se jako razlikuju.

1 / 6 Foto: Profimedia

Ukrajinska psihološkinja Julija Medvedeva otkrila je kako možemo najlakše razlikovati ova dva stanja:

„Anksioznost nam je data za preživljavanje. Male doze straha aktiviraju našu sposobnost da donosimo odluke i delujemo proaktivno. I što je još važnije: normalna anksioznost je uvek adekvatna okidaču.“

Potpuno je drugačije sa anksioznim stanjem koje je konstantno i koje narušava kvalitet svakodnevnog života. Psihološkinja ističe da konstantna anksioznost, ukoliko ne možete da se odvojite od straha, može prerasti u depresiju.

Evo koji signali ukazuju na rizik od depresije:

Ujutru i uveče osećate depresivno stanje, teško je obavljati uobičajene stvari, kao što je pranje zuba ili nameštanje kreveta. Umorni ste – unutrašnja napetost je veoma jaka. Opsesivne negativne misli kojih ne možete da se oslobodite Čak i obične reči ili postupci vas nerviraju. Kao rezultat toga, odnosi sa ljudima mogu se urušiti.

Nesanica, Spavanje, Krevet
foto: Profimedia

Pojavile su se opsesivne radnje: pomeranje stvari, pranje ruku itd. Nesanica Pojava opsesije: opsesivne melodije ili fraze u glavi, postoji i konstantan strah od približavanja nevolji.

Ukoliko se suočavate sa nekim od navedenih simptoma ili osećate da je vaše mentalno zdravlje narušeno, neophodno je da se obratite stručnjaku. Što pre počnete da negujete svoje mentalno zdravlje, brže i lakše ćete uspostaviti ravnotežu.

(Espreso / Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.