RETKI SU ZNALI DA OVA HRANA OBARA VISOK KRVNI PRITISAK: Zaboravićete na doktore
Pritisak, Foto: Profimedia

paŽnja

RETKI SU ZNALI DA OVA HRANA OBARA VISOK KRVNI PRITISAK: Zaboravićete na doktore

Pravilna ishrana osoba koje imaju hipertenziju podrazumeva izbalansiranu kombinaciju namirnica koje će zadovoljiti dnevne potrebe organizma.

Objavljeno: 11:18h

Visok krvni pritisak povećava rizik od brojnih ozbiljnih zdravstvenih problema. Hipertenzija se smatra glavnim okidačem srčanih i moždanih udara, kao i otkazivanja bubrega.

Otežavajuća okolnost za sve koji nisu redovni kod doktora je što se krvni pritisak najčešće postepeno povećava, pa osoba ne oseća simptome sve dok se ne pojavi neka od komplikacija hipertenzije, kao što su moždani udar ili šlog.

Zbog toga se hipertenzija naziva "tihim ubicom", a posebni faktori rizika su genetika, starosna dob, gojaznost, nepravilna ishrana, konzumiranje cigareta...

Ipak, postoje određene mere koje možete preduzeti, a to počinje od hrane koju jedete. Postoji pregršt namirnica koje je poželjno jesti ako imate problem sa visokim krvnim pritiskom, a ovo su neke od njih:

1. Suvo grožđe

Proučavanje Medicinskog centra iz Luisvila pokazalo je da svakodnevna konzumacija suvog grožđa može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska kod osoba koje imaju prehipertenziju, odnosno vrednosti krvnog pritiska 140/90.

Postoji verovatnoća da je to slučaj i sa svežim grožđem, zato ga treba konzumirati u sezoni.

2. Crna čokolada

Birajte organsku čokoladu, sa najmanje 70 odsto kakaoa, bez mleka i šećera. Istraživanja su potvrdila da kakao sadrži supstance koje šire krvne sudove i snižavaju krvni pritisak.

Čokolada, Bombonjera
foto: Profimedia

3. Cvekla

Cvekla je izuzetna kada je snižavanje visokog krvnog pritiska u pitanju. Istraživanja pokazuju da konzumacija oko 250 ml soka od cvekle dnevno snižava vrednosti i sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska.

Salata, Cvekla
foto: Printscreen/Youtube/ Вика-Простые Рецепты

4. Zeleno povrće

Zeleno povrće ne samo da je bogato kalijumom, nego i drugim izvrsnim hranljivim sastojcima. Konzumirajte svežu rukolu ili kelj, koprivu, spanać i blitvu koje ste skuvali na pari.

U ishranu uvrstite i brokoli, šargarepu, grašak, pasulj, krompir, tikvice i paradajz. Sir, dresinge na bazi majoneza i puter izbegavajte, jer nisu dobri za visok pritisak.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.