POSLE OVOGA, RAZMISLIĆETE DA LI DA IH PROBATE: Instekti su zdraviji ZA JELO NEGO ŠTO MISLITE, NEĆETE VEROVATI!
Foto: Profimedia

OVO NISTE ZNALI

POSLE OVOGA, RAZMISLIĆETE DA LI DA IH PROBATE: Instekti su zdraviji ZA JELO NEGO ŠTO MISLITE, NEĆETE VEROVATI!

Finski stručnjaci su novom studijom pokazali da bi zamenom stočarskih proizvoda proteinima od insekata posledice poljoprivrede na globalno zagrevanje i zagađivanje vode i zemlje bile bi smanjene za 80 odsto.

Objavljeno:

Koristili su kompjuterske modele kako bi utvrdili optimalnu kombinaciju ishrane koja bi ispunjavala sve hranljive potrebe, a istovremeno što više umanjila uticaj na životnu sredinu, potrošnju vode i zagađivanje zemlje. Došli su do zaključka da ukoliko bi ljudi u Evropi zamenili meso i mlečne proizvode sa drugim alternativnim izvorima hranljivih materija došlo do značajnog smanjenja negativnih uticaja na prirodu.

Osim toga, stručnjaci Univerziteta u Helsinikiju kažu da su vegeterijanci i vegani pokazali kakve sve zdravstvene i ekološke dobrobiti mogu da proisteknu od smanjene konzumacije mesa. Ne samo da bi prelazak na „hranu budućnosti“, poput insekata i proteina iz gljiva, mogao da podmiri potrebe već bi doprineo boljem unosu esencijalnih hranljivih materija. "Hrana budućnosti" je takođe mnogo efikasnija za uzgajanje, odnosno troši manje vode i zauzima manje prostora.

meso
foto: Profimedia

- Globalni sistem proizvodnje hrane suočava se sa obezbeđivanjem zdrave i adekvatne ishrane kroz što održivije načine, što je umnogome pogoršano klimatskim promenama i povećanom potražnjom za proteinima od strane sve veće svetske populacije - navode finski stručnjaci.

Zamenom hrane koja dolazi od stočarstva sa novim izvorima hranljivih materija negativni uticaj na životnu sredinu bio bi smanjen za 80 odsto, a istovremeno bi bile ispunjene sve ljudske potrebe.ž

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.