OVO JE NAJZDRAVIJE VOĆE NA PLANETI ZEMLJI! Čini čuda u ORGANIZMU, rezultati su vidljivi i u KRVNOJ SLICI (FOTO)
Urme, Foto: Profimedia

da li ste znali?

OVO JE NAJZDRAVIJE VOĆE NA PLANETI ZEMLJI! Čini čuda u ORGANIZMU, rezultati su vidljivi i u KRVNOJ SLICI (FOTO)

U zavisnosti od sorte, sveže urme su prilično male, a boje se kreću od jarko crvene do svetlo žute

Objavljeno: 10:54h

U zdravstvenom i nutritivnom smislu, urme se smatraju najzdravijim voćem na planeti.

Ovo voće se smatra pravom riznicom vitamina, odlične su za odrasle, ali i za decu, a zbog uticaja na zdravlje preporučuju ga i stručnjaci.

Urme se uzgajaju u mnogim tropskim regijama sveta. U zavisnosti od sorte, sveže urme su prilično male, a boje se kreću od jarko crvene do svetlo žute.

Pored značajne količine vlakana sadrže i neke važne vitamine i minerale. Hrana bogata vlaknima se često preporučuje za dobro zdravlje creva, a i savršen je izbor za vreme posta. Vlakna mogu da budu korisna i za kontrolu šećera u krvi.

Urme
foto: Profimedia

Urme su bogate i antioksidansima koji su značajni u borbi protiv bolesti. U poređenju sa sličnim vrstama voća, kao na primer sa smokvama i suvim šljivama, urme sadrže najveću količinu antioksidansa.

Još jedan razlog za konzumiranje ovog zdravog voća jeste njegova sposobnost unapređenja zdravlja našeg mozga i moždanih funkcija.

Laboratorijska istaživanja otkrila da su urme korisne za snižavanje inflamatornih markera koji prouzrokuju Alchajmerovu bolest, navodi Healthline.

Jedno istraživanje na životinjama pokazalo je da su miševi hranjeni hranom pomešanom sa urmama imali znatno bolju memoriju i sposobnost učenja, u odnosu na one koji ih nisu jeli.

Potencijalna svojstva urmi koja ojačavaju mozak pripisana su njihovom sadržaju antioksidanasa za koje je poznato da smanjuju upale.

1 / 10 Foto: Profimedia

Urme su izvrstan prirodni zaslađivač i odlična zdrava alternativa šećeru. Predstavljaju izvor fruktoze, vrste prirodnog šećera koji se nalazi u voću. Važno je napomenuti da, iako urme imaju dosta vlakana i hranjivih sastojaka, i dalje su prilično kalorične i najbolje ih je umereno konzumirati.

Takođe, važno je pomenuti i uticaj ovog voća na zdravlje kostiju, zbog sadržaja bogatog mineralima, uključujući fosfor, kalijum, kalcijum i magnezijum, koji sprečavaju bolesti poput osteoporoze.

Brojna istraživanja navode uticaj ovog voća i na smanjenje nivoa holesterola u krvi, unapređenje izgleda i zategnutosti kože zahvaljujući vitaminima C i D, a pomažu i pri gubljenju kilograma.

Urme
foto: Printscreen

Urme se često kombinuju sa drugom hranom, poput badema i maslaca od orašastih plodova. Ovo voće je vrlo ljepljivo, što ga čini korisnim kao vezivo za razne vrste poslastica, naročito onih koje ne zahtevaju pečenje.

Pomoć kod neuhranjenosti: Jedan kilogram urmi ima oko 3000 kalorija.

Pojačivač energije: Urme su bogate prirodnim šećerima, glukozom, fruktozom i saharozom. Zato, one su savršen zalogaj za neposredan priliv energije. Mnogo ljudi koristi urme kao zamena za brzi popodnevni obrok kada se osećaju letargično ili tromo.

Vitamini prisutni u urmama su odlični da podrže zdravlje nervnog sistema i njegovu normalnu funkciju. Kalijum je jedan od glavnih sastojaka koji obezbeđuje zdrav odgovor nervnog sistema, a takođe i poboljšava brzinu i visprenost moždane aktivnosti. Zato su urme divna namirnica za osobe u zrelijim godinama kada njihov nervni sistem počne sporije da reaguje kao i za osobe koje žele da očuvaju oštroumnost svoga uma.

Zdravo srce: Urme su od pomoći da se održi zdravlje vašeg srca. Kada se ostave natopljenim preko noći a ujutru zdrobe i pojedu, imaju pozitivan uticaj na rad srca. Urme su takođe odličan izvor kalijuma, a proučavanja su pokazala da smanjuju rizik od moždanog udara i bolesti vezanih za krvotok. Takođe, pokazano je da su one sladak i ukusan način da se smanje koncentracije LDL lošeg holesterola u telu, koji je glavni urzočnik srčanog i moždanog udara. Ako se uzimaju dva puta nedeljno, urme mogu ozbiljno poboljšati zdravlje srca.

Seksualna slabost: Proučavanja su pokazala da su urme veoma korisne za seksualnu energiju. Natopite punu ruku urmi u sveže kozje mleko preko noći i onda ih zdrobite u istom tom mleku zajedno sa prahom od đumbira i medom. Urme su odličan prirodni afrodizijak.

Noćno slepilo: Urme se koriste u borbi protiv bolesti oka, uha, nosa i grla. Kada se lišće urmine palme izdrobi u kašu i njome se namaže oblast oko očiju pokazano je da dolazi do smanjenja noćnog slepila i ovo rešenje se često koristi u ruralnim oblastima gde su urme alternativna metoda lečenja.

Omama: Urme se često koriste kao lek protiv alkoholne omame. One obezbeđuju brzi oporavak i imaju otrežnjavajući efekat u slučaju da osećate da ste konzumirali alkohol u nepriličnim, prevelikim količinama. Urme se mogu korsititi ujutru da bi se sprečio težak mamurluk. I u ovom slučaju se one natope preko noći za najbolji rezultat.

Dijareja: Zrele urme sadrže kalijum koji je poznat kako efikasan način za kontrolu dijareje. One se takođe lako vare, što dalje pomaže u ublažavanju nepredvidive prirode hronične dijareje. Rastvorljivo vlakno u urmama može pomoći da se ublaži dijareja tako što obezbeđuje dovoljno sadržaja da bi se creva mogla pokretati i da bi se povratila njihova normalna zdrava funcija.

Abdominalni Kancer: Istraživanja su ukazala da su urme legitiman način da se smanji rizik od dobijanja abdominalnog kancera. One rade kao koristan tonik za sve starosne grupe i u nekim slučajevima, one su bolje od tradicionalne medicine. Osim toga prirodni su proizvodi, tako da nemaju negativnih propratnih delovanja na ljudsko telo. Mogu biti probavljene brzo i lako da bi se dobila instant energija.

Iako urme imaju veliku nutritivnu vrednost, treba da se obrati pažnja na njihov odabir jer je površina veoma lepljiva, što često privlači različite nečistoće.

Zato, treba da konzumirate urme koje su obrađene i spakovane na propisan način. Takođe, pobrinite se da ih operete potpuno pre nego što ih pojedete, jer će to pomoći da se otklone nečistoće sa njihove površine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.