EVO DA LI JAJA SMEJU DA SE JEDU NA VELIKU SUBOTU!
Jaja, Foto: RINA

važno pitanje

EVO DA LI JAJA SMEJU DA SE JEDU NA VELIKU SUBOTU!

Na ovaj dan, poslednji u postu, veruje se da se treba dostojanstveno spremiti za praznik Hristovog vaskrsenja

Objavljeno:

Prema verovanju, Velika subota je poslednji dan nedelje žalosti zbog raspeća Hrista, koji bi trebalo provesti u miru i tišini, uz molitvu i post.

Predanje kaže da je ovo dan dobrih dela i milosrđa i da je poželjno učiniti neko humano delo. Stari su govorili da bi siromašnima trebalo dati hranu ili nešto novca što će vam se, prema verovanju, višestruko vratiti.

Na veliku subotu žene ne bi trebalo da rade ništa, naročito ne da pletu i vezu. Muškarci takođe na Veliku subotu ne rade teške radove u polju.

Velika subota
foto: Beta

Prema verovanju ovaj dan bi trebalo provesti u tišini, molitvama, uz posnu hranu. Znači da jaja na današnji dan ne bi trebalo da se konzumiraju.

Dan je namenjen za pripreme za proslavu velikog praznika. Kako predanje kaže, kuću bi trebalo očistiti rano ujutru, kao i umesiti kolače koji će se jesti na Vaskrs.

Ukoliko niste već ofarbali jaja, to možete da uradite i na Veliku subotu, ali što ranije ujutru, a u nekim delovima Srbije ovo je dan kada se jaja farbaju isključivo u crvenu boju.

Uskrs, Farbanje jaja, Jaja
foto: Beta / Dragan Gojić

I na Veliku subotu kao na Veliki petak trebalo bi da se pridržavamo strogog posta, a do uveče se jede samo hleb i pije voda.

Najvažnije je da na ovaj dan učinite neko dobro delo - nahranite gladog, pomognete siromahu...

Na Velku subotu se pticama mrvi i daje da kljucaju prošlogodišnja čuvarkuća, što je običaj u nekim delovima Srbije. Ali se ovo jaje nikako ne daje drugm životinjama, jer se ptice smatraju glasnicima anđela.

Na povečerju se tihuje, a preporučljivo je, po starom verovanju, da se ode i na liturgiju u crkvu, jer se te večeri svi spremaju za najradosniji praznik koji dolazi sutradan.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.