SRBI BIJU BITKU SA OVOM VRSTOM ALERGIJE, A NE ZNAJU DA VAM ZAPRAVO POMAŽE: Odlepićete na ovo
Pčela, Foto: Profimedia

zdravlje

SRBI BIJU BITKU SA OVOM VRSTOM ALERGIJE, A NE ZNAJU DA VAM ZAPRAVO POMAŽE: Odlepićete na ovo

Polen je žuti prah koji proizvode pčele, a bogat je vitaminima i mineralnim solima, kao i belančevinama, masnim i aminokiselinama, pa se smatra odličnim dodatkom ishrani.

Objavljeno: 11:17h

Najčešća prolećna alergija je upravo ona na polen, pa se često javlja kijavica, mučnina, ali u curenje nosa kod osoba sa ovim problemom. Iako su mnogi ljudi alergični na njega, za druge ljude koji nemaju tu vrstu alergije polen može biti veoma zdrav.

Polen je žuti prah koji proizvode pčele, a bogat je vitaminima i mineralnim solima, kao i belančevinama, masnim i aminokiselinama, pa se smatra odličnim dodatkom ishrani.

Njegov dnevni unos ima brojne dobrobiti po zdravlje organizma, omogućava jačanje imunog sistema i štiti od sezonskih bolesti. Sadrži vitamin C u velikim količinama, vitamina B kompleksa, kao i vitamin A.

Svež polen takođe se sastoji od mineralnih soli, uključujući gvožđe, cink, kalcijum, mangan, magnezijum, kalijum, nezasićene masne kiseline, poput linolne kiseline koja je zadužena za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

alergija
foto: Profimedia

Polen jača imuni sistem, pomaže u smanjenju lošeg holesterola, omogućuje telu da bolje funkcioniše zahvaljujući belančevinama, mineralima i vitaminima. Ima važnu protivupalnu moć i uticaj detoksikacije. Omogućava suzbijanje slobodnih radikala, kao vid antioksidativnog delovanja koje podstiče podmlađivanje ćelija. Zahvaljujući polenu organizam duže ostaje mlad, a koristi od toga imaju i kosa i koža.

Zapravo, ćelije kože mogu se lako regenerisati, a kosa je dugoročno jača i sjajnija. I ne samo to, nego polen pomaže i u suzbijanju fenomena sede kose. U polenu se nalaze materije koje pogoduju prizvodnji melanina, a kao rezultat toga, seda kosa ima tendenciju da poprimi tamniju boju.

Takoše, polen povoljno deluje kod poremećaja spavanja, nervoze i depresije.

Ipak, polen nije sasvim bez kontraindikacija. Iako retko, ponekad se javlja intolerancija. To je tipično za multialergične osobe, pa može dovesti do mučnine i jakih bolova u stomaku. Dovoljno je da osoba prestane sa konzumiranjem polena kako bi ovi neprijatni simptomi nestali. Takođe je dobro pre konzumiranja pčelinjeg polena konslutovati se sa lekarom u slučaju bolesti jetre i bubrega, trudnoće i dojenja.

Cvetni polen idealan je i za decu. Naravno, uvek je preporuka da pitate izabranog pedijatra za savet, ali ovaj prirodni dodatak posebno je koristan kod dece kojoj nedostaje energija.

Alergija, Kijanje, Polen
foto: Profimedia

Kako se konzumira polen ?

Polen je najbolje konzumirati ujutru kad se probudite, na prazan stomak. Zapravo, na ovaj način moguće je maksimalno iskoristiti njegov energijski i okrepljujući učinak. Uzimajući ga uveče, postoji rizik od dobijanja viška energije neposredno pre odlaska na spavanje, s mogućnošću da se zbog toga nećete moći dobro da se odmorite.

Nema preciznih naznaka u pogledu dnevne gramaže. Kašičica polena i dalje se smatra dovoljnom, no moguće je uzimati i veće doze bez zdravstvenih problema.

Idealno bi bilo konzumirati ga samostalno, ali ne vole svi njegov ukus koji je zapravo vrlo intenzivan. U tom slučaju možete dodati polen u jogurt ili ga otopiti u vodi. Jednostavno, sve što je potrebno učiniti je dodati polen u čašu vode i dobro promešati kašičicom. Može se otopiti u drugim pićima, kao što je, na primer, sok. Ono što je bitno je da su to pića sobne temperature. Toplina bi zapravo mogla uništiti neke od njegovih hranljivih elemenata.

(Espreso/Citymagazine.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.