OVE NAMIRNICE JEDETE JAKO ČESTO, A NI NE POMIŠLJTE DA VAM POMAŽU KOD MRŠAVLJENJA: 1 od njih JE BAŠ NISKOKALORIČNA
Hrana, Foto: Printscreen/Youtube/TV Hope

ništa zdravije i bolje

OVE NAMIRNICE JEDETE JAKO ČESTO, A NI NE POMIŠLJTE DA VAM POMAŽU KOD MRŠAVLJENJA: 1 od njih JE BAŠ NISKOKALORIČNA

Iako su sve ove namirnice zdrave i trebalo bi ih uvrstiti u ishranu, neke od njih su ipak pogodnije za gubitak kilograma

Objavljeno: 21:31h

Leto samo što nije stiglo, a omiljeno godišnje doba sa sobom donosi izobilje sočnog i mirisnog voća i povrća. I dok je bilo koja voćka uvek bolji izbor od keksa ili čokolade, postoje i namirnice koje će dodatno ubrzati put do željene telesne težine.

Ove namirnice nemaju neki čaroban sastojak koji će preko noći otopiti kilograme, ali sadrže savršen odnos nutrijenata koji će redovnom konzumacijom nahraniti vaše telo, ali i ubrzati proces mršavljenja.

1 / 8 Foto: Emilija Jovanović

Dok su najpopularnije namirnice za mršavljenje obično egzotičnog porekla, sada je fokus na letnjim i sezonskim, koje su naširoko dostupne na našem području. Namirnice sa liste nisu samo korisne za mršavljenje, nego će uz gubitak kilograma doneti i druge benefite, poput zaštite ćelija od oksidativnog stresa ili bolji san, koji je direktno povezan sa smanjenim nivoom stresa.

Kojim namirnicama je sezona u toku leta?

Leto je većini omiljeno godišnje doba jer je to vreme rezervisano za najukusnije zalogaje.

Jagode, maline, borovnice, ribizle, trešnje, višnje, jabuke, breskve, paprike, paradajz, krastavci, patlidžan, tikvice, kupus, kelj, brokoli, zelena salata, blitva, cvekla, šargarepa, itd. su samo neke od namirnica koje se u letnjem periodu mogu pronaći sveže.

1 / 4 Foto: Profimedia

Iako su sve ove namirnice zdrave i trebalo bi ih uvrstiti u ishranu, neke od njih su ipak pogodnije za gubitak kilograma.

1. Lubenica

Lubenice su odlične ne samo za gubitak kilograma, nego i preko potrebnu hidrataciju organizma. Čak 92 % lubenice je voda, što je čini odličnim letnjim međuobrokom.

Iako u 280 grama, koliko je preporučena dnevna količina, ima samo 80 kalorija, ne preporučuje se prekoračenje ove količine, jer lubenica ima visok glikemijski indeks. Voda koju sadrži daće osećaj sitosti, a likopeni antioksidativnu zaštitu ćelija.

1 / 5 Foto: Profimedia

2. Jabuke

Dobar način da za gubitak viška kilograma je povećanje unosa dijetalnih vlakana, a jedna velika jabuka od oko 200 grama sadrži čak 5,4 grama vlakana. Na 200 grama ima oko 100 kalorija, što odgovara istoj količini kalorija nekoliko kockica čokolade.

Ipak, jabuka će efektnije smanjiti želju za šećerom od čokolade i duže držati sitost. Crvene jabuke su takođe bogate antioksidansima koji pomažu održavanju kože zdravom i mladolikom.

Breskve
foto: Espreso.co.rs

3. Breskve

Breskve su odlična zamena za kuglu sladoleda ili parče torte.

Jedna zrela breskva srednje veličine sadrži oko 60 kalorija i 2 grama vlakana, ali i vitamine C, E, K i A. Breskvama je možda teško odoleti, ali ipak ne bi trebalo pojesti više od tri dnevno.

Trešnje, Višnje, Voće
foto: RINA

4. Trešnje

Iako su ukusne i bogate vitaminima i mineralima, ako ih konzumirate u svrhu mršavljenja ne bi trebalo da pojedete više od 21 trešnje. Ta količina voća sadrži oko 100 kalorija, ali i 25 grama ugljenih hidrata. Ovo znači da su trešnje odličan letnji desert, koji će odlično zameniti čokoladu ili sladoled.

Osim toga ovo voće sadrži i melatonin, hormin koji je zaslužan za san.

1 / 4 Foto: Printscreen/RINA

5. Maline

Ove crvene bobice prava su eksplozija zdravlja. Jedna šaka malina zadovoljiće čak 28 % dnevne potrebe za vlaknima, a sadrži i 35 % dnevne preporučene količine vitamina C.

Uz to su bogate i vitaminom E koji neguje kožu iznutra, a na 100 grama imaju samo 53 kalorije. Najbolji način kako konzumirati maline je sa drugim voćem ili kao dodatak ovsenoj kaši za doručak.

Zelena salata
foto: Zorana Jevtić

6. Lisnato zeleno povrće

Kupus, kelj, matovilac, zelena salata i blitva sadrže vrlo malo kalorija, a istovremeno su bogati fitonutrijentima koji ne samo da hrane organizam, već pružaju i duži osećaj sitosti. Kod ovakvih namirnica gotovo da nema ograničenja za dnevni unos. Jedino na šta bi trebalo obratiti pažnju je način pripreme namirnica. Dobro je jesti ih sirove ili kuvane na pari.

Brokoli
foto: Profimedia

7. Brokoli

I brokoli je povrće u kom možete uživati bez previše ograničavanja, jer u 100 grama sadrži samo 31 kaloriju. Bogat je vlaknima i kalcijumom, a sadrži i sumporni spoj koji pomaže u proizvodnji testosterona. Ovaj hormon odgovoran je za podsticanje organizma na sagorevanje masti i prirodno je prisutan kako u muškom, tako i ženskom telu.

Brokoli je najbolje jesti kuvan na pari, a pripremu sa puno ulja ili masti bi trebalo izbeći.

Šargarepa
foto: Zoran Jevtic

8. Šargarepa

Šargarepa je često zanemarena namirnica na svakodnevnom meniju, ali je odlična u borbi protiv viška kilograma. Osim što sadrži skoro 3 gr vlakana na 100 gr povrća, ista količina ima samo 41 kaloriju. Iako se obično priprema u supi, šargarepa je odlična i pečena, ali i sveža - kao deo salate.

Tikvice
foto: Printscreen/Youtube/MIgardener

9. Tikvice

Tikvice su odlična namirnica za gubitak kilograma, jer imaju vrlo raznoliku primenu. Mogu se jesti kao prilog, zamena za testeninu, a ukusne su i kao deo slatke ovsene kaše.

Jedna srednja tikvica ima samo 17 kalorija, a sadrži čak 40% dnevne preporučene doze vitamina A. Obrok bogat tikvicama olakšava varenje hrane.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.