AKO VAS BOLI STOMAK I POSLE JELA, U PITANJU JE OZBILJNA STVAR: Velike su šanse da zaglavite u bolnici
Foto: Facebook printscreen

PAZITE SE

AKO VAS BOLI STOMAK I POSLE JELA, U PITANJU JE OZBILJNA STVAR: Velike su šanse da zaglavite u bolnici

Čir na želucu je bolest koja napada neočekivano ili je hronična. Čir na želucu se najčešće manifestuje bolom u stomaku, koji se javlja u proseku 2 sata nakon obroka, ali se često manifestuje već tokom jela

Objavljeno:

Čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu treba lečiti jer, ako se ne leče, mogu dovesti do stvaranja neoplazmi. U lečenju ove bolesti od velikog su značaja aktivnosti koje preduzima sam pacijent, kao što je briga o lako svarljivoj ishrani, izbegavanje stresa ili stimulansa.

Čir na želucu retko kvalifikuje pacijenta za operaciju, trenutno je farmakologija najefikasniji oblik njihovog lečenja.

Čir na želucu i njihovi neposredni uzroci

Čir na želucu je jedna od najčešćih bolesti digestivnog sistema. Nastaju kao rezultat nepravilne proizvodnje sluzi i bikarbonata u telu, koji su zaštitni elementi u procesima varenja. Većina ljudi sa čirom na želucu je istovremeno zaražena bakterijama kao što je Helikobakterija, koja povećava proizvodnju kiseline u želucu. Čir na želucu može biti uzrokovan prekomernim stresom, pušenjem, traumom i moždanim udarom. Uzrok čira na želucu može biti i dugotrajna upotreba određenih grupa lekova (steroidi, antiinflamatorni lekovi ili lekovi protiv bolova). Mnogo ređe, čir na želucu je uzrokovan herpesom, hipertiroidizmom ili Zollinger-Ellisonovim sindromom.

Želudac, Organ
foto: Profimedia

Čir na želucu - simptomi

Kao što je ranije pomenuto, čir na želucu može biti hronična bolest ili se može pojaviti neočekivano bez prethodnih signala. Čir na želucu se uglavnom manifestuje bolom u stomaku nakon ili do 2 sata nakon obroka. Vrlo često se bol u donjem delu stomaka širi na leđa i ramena. Dodatni simptomi uključuju žgaravicu, krvavo povraćanje i izmenjenu stolicu. Posebno alarmantan simptom razvoja čira na želucu je pojava veoma jakog bola . U ovom slučaju, pacijent treba odmah da poseti lekara, jer može doći do pucanja jednog od zidova stomaka, što je veoma opasno po zdravlje.

Čir na želucu - dijagnoza i lečenje

Čir na želucu se dijagnostikuje gastrofiberoskopijom i histopatološkim pregledom. Lečenje čira na želucu se sprovodi uz pomoć farmakologije, retko - hirurške intervencije. Pacijentima sa peptičnim ulkusom daju se antibiotici za borbu protiv viška bakterija koje uzrokuju čir. Sukcesivno lečenje se sastoji u vođenju redovnog načina života pacijenta, izbegavanju stresa, primeni odgovarajuće, lako svarljive ishrane, izbegavanju upotrebe stimulansa kao što su kafa, alkohol, cigarete i nekorišćenju lekova koji mogu da pogoršaju bolest. Pacijentima se savetuje da piju dosta mleka, jer ono privremeno ublažava bolove izazvane čirevima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.