AKO PRIMETITE OVE PROMENE NA MLADEŽU ODMAH IDITE KOD LEKARA: Dr Poleskić UPOZORIO na ONO ŠTO MNOGI ZANEMARUJU
Mladež, Foto: Profimedia

oprez!

AKO PRIMETITE OVE PROMENE NA MLADEŽU ODMAH IDITE KOD LEKARA: Dr Poleskić UPOZORIO na ONO ŠTO MNOGI ZANEMARUJU

Nije potrebna neka posebna dijagnostika, ultrazvuka, skenera, magnetne rezonance", kaže dr Poleksić

Objavljeno:

Kada ljudima u zrelim godinama krenu da izlaze novi mladeži, to je znak da se jave za dermatoskopiju, kaže dr Predrag Poleksić, dermatolog.

"Mladeži su obično stečeni po rođenju, zatim do 20. godine se pojave svi mladeži koji bi trebalo. Svaka pojava mladeža posle dvadesete, eventualno 30. godine ukazuje na to da treba da se provere dermatoskopski kod dermatologa i da se ustanovi tačna dijagnoza", objašnjava za TV Prva dr Poleksić.

Dermatolog
foto: Profimedia

Kada se mladeži pojave u kasnijem životnom dobu, prema rečima dermatologa, to se dešava obično kod osoba koje su u detinjstvu bile dosta na suncu i obično kada se javljaju u kasnijim godinama trebalo bi da se uklone.

Dr Poleksić ističe da melanomi ne moraju da nastanu na osnovu već postojećih mladeža, već se pojavljuju i na drugom mestima na koži gde nije bilo mladeža.

Mladež
foto: Profimedia

Razlika između mladeža i melanoma?

Melanom je maligni tumor melanocita - ćelija koje daju melanin, boju mladežu.

"Vrlo je agresivan, i jedan od retkih tumora koji može da se vidi i golim okom, nažalost tada je već u uznapredovaloj fazi. Nije potrebna neka posebna dijagnostika, ultrazvuka, skenera, magnetne rezonance", kaže dr Poleksić.

Melanom je najmaligniji tumor kože koji, kada se otkrije na vreme na pregledu, može da se drži pod kontrolom, ali ako pređe u nodularnu fazu, stvori udaljene metastaze onda je, prema rečima doktora, incidenca preživljavanja dosta niska.

Lekar
foto: Profimedia

Na koje promene treba obratiti pažnju?

"Sve promene koje su dvojbojne, preko 6mm, ivice ako su nareckane, ako nije ovalnog i jasnog oblika, ako se mladež "naduo", ako ide u visinu. Neki mladeži daju subjektivni osećaj svraba i peckanja i u jednom momentu primetite da ga imate, a niste ranije", objašnjava dr Poleksić i apeluje na ljude da rade samopreglede i da bar jednom godišnje odu kod dermatologa.

Melanom nije jedini tumor kože - tu su i bazocelularni i skvamocelularni karcinomi koji su takođe opasni i treba da se uklone.

(Espreso / TV Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.