SRBI MASOVNO OBOLJEVAJU OD OVOGA, A RETKO KO ZNA DA JEDNA BILJKA MOŽE DA POMOGNE! Veza košta samo 120 dinara
Celer, Foto: Printcsreen

lekovitost

SRBI MASOVNO OBOLJEVAJU OD OVOGA, A RETKO KO ZNA DA JEDNA BILJKA MOŽE DA POMOGNE! Veza košta samo 120 dinara

Osim toga prednost je što nema neprijatnog zadaha kao kod belog luka. Međutim zdravstvene koristi celera su mnogo šire, a ne samo za snižavanje pritiska.

Objavljeno: 16:15h

Sok od celera je pravo malo bogatstvo minerala i vitamina, a ima i lekovita svojstva koja nisu zanemarljiva. Svež sok od celera je najbolje piti u kombinaciji sa šargarepom i drugim povrćem i voćem, ali može i sam celer, naravno ceđen na sokovnik.

Poznat je kao prirodni lek za visok pritisak, mada je po tom pitanju u senci belog luka, iako je isto delotvoran. Osim toga prednost je što nema neprijatnog zadaha kao kod belog luka. Međutim zdravstvene koristi celera su mnogo šire, a ne samo za snižavanje pritiska.

celer
foto: Printcsreen

Lekovitost celera

Celer je od davnina poznat kao lek za snižavanje pritiska. U nekim novijim istraživanjima pokazalo se da je efikasan u borbi protiv raka, posebno kada se kombinuje sok od celera i šargarepe. Kada se kombinuju sok od celera i limuna to je dobro protiv prehlade. Zdravstvene koristi celera:

– Zbog sadržaja minerala održava ph balans u organizmu, odnosno neutrališe kiselinu – Celer rashlađuje organizam, odnosno utiče na normalizaciju temperature tela. Zato se tokom leta savetuje, da ujutru treba popiti čašu sveže napravljenog soka od celera. – Za sportiste celerov sok je odličan, posebno nakon treninga, jer deluje kao tonik. Hidrira telo, zamenjuje potrošene elektrolite i nadoknađuje neophodne minerale – Sok od celera je prirodni diuretik i laksativ – Celer snižava ukupan holesterol i loš holesterol – Snižava pritisak za nedelju dana, ako se pije svakodnevno. Pije se jednu nedelju, pa se ne pije tri nedelje i sve tako – Smatra se da je koristan ovaj napitak i kod nesanice – Celer je afrodizijak, pa povećava seksualni nagon – Pozitivno deluje na regulisanje menstrualnog ciklusa – Dobar je za mršavljenje, jer utoli želju za slatkišima i prekomernim količinama hrane – Koristan je za bubrege i mokraćne puteve, sprečava nastanak kamenca – Olašava probleme kod upala kao što su reumatoidni arthritis, giht, bronhitis, astma – Celer je koristan i za dijabetičare, a jedna veza ove biljke košta do 120 dinara na pijacama

Moguće je da postoji kod nekoga i preosetljivost na celer, koja se manifestuje kao alergija na koži, a nekima koji imaju već nizak pritisak može da bude još niži. Sve to navodi na opreznost kada se koristi celer i na praćenje situacije, odnosno da li vam celer prija ili ne.

Svežina celera

Sok od celera može da se pravi od korena i od stabljike celera. Stabljika celera je sklona brzoj dehidraciji i kvarenju, ako se čuva na sobnoj temperaturi. Potrebno ju je čuvati u frižideru u kesi ili kutiji, a najbolje je što pre potrošiti, dok je sveža. Kad kupujete celer izbegavajte onaj sa požutelim i uvenulim stabljikama. U stabljikama je znatno više vitamina C nego u korenu. Koren treba da bude neoštećen svetlo zelen ili beo i sa svežim listovima, da bi se smatrao zdravim. Ako nije svež, ako je potamneo, oštećen onda može da sadrži manje korisnih, pa čak i štetne sastojke. Može se čuvati do nedelju dana u frižideru.

Celer nutritivna vrednost i kalorije

Zaista značajne količine vitamina i minerala su u ovom povrću. Ima dosta C vitamina posebno u stabljikama, zatim A vitamina i gotovo svih vitamina B kompleksa. Od minerala najviše je kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, natrijuma. Sadrži dosta ugljenih hidrata, nešto belančevina i vrlo malo masti. 100 grama svežeg celera sadrži oko 8 kcal.

(Espreso/LekoviteBiljke)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.