POSNA PITA S JABUKAMA NA VODI! Savršen sladak ukus bez KAPI ULJA (FOTO) (VIDEO)
Pita s jabukama, Foto: Printscreen Youtube / Milan Strasni 2

recept!

POSNA PITA S JABUKAMA NA VODI! Savršen sladak ukus bez KAPI ULJA (FOTO) (VIDEO)

Pita može biti savršena bez imalo ulja!

Objavljeno:

Ovo je jedan od recepata koji svi manje ili više znamo, ali nije na odmet obnoviti gradivo, naročito kada je u pitanju posna pita na vodi, jer obično svi stavljamo ulje u pitu od jabuka.

Pita može biti savršena bez imalo ulja.

Sastojci / Količina

kore za pitu, 500 g

jabuke (7)

šećer, 7 kašika

vanilin šećer(1 kesica)

cimet po ukusu

sok od limuna (pola limuna)

Kako pripremiti?

Postoje dve varijante pite. Prva je sa rendanim svežim jabukama, a druga sa dinstanim jabukama. Kada su u pitanju sveže rendane jabuke, ako imamo domaće neprskane bolje je rendati ih sa korom. Inače najbolje jabuke za pitu su one starinske kiseljare koje su malo nakisele ili one kožare koje su sipkave. Kod sveže stavljenih jabuka u pitu ide ulje jer jabuke ne otpuste dovoljno soka kao kod dinstanja. I sveže jabuke se stavljaju na celu koru.

Onako pospete po kori. Prvo malo ulja i šećera, pa jabuke, pa opet malo šećera i vanile. A dinstane jabuke je najbolje staviti na kraj kora, pa uviti. Za jedno pakovanje kora od pola kilograma vam je potrebno oko 7 srednjih jabuka, to je malo više od kilograma da ipak bude bogatija. Narendajte jabuke na krupnije. U šerpu stavite prvo rendane jabuke pa dodajte dve kašičice limunovog soka i pet do šest kašika šećera.

Možete slobodno koristiti i smeđi šećer. Dodajte i vanilin šećer jednu kesicu i cimet po želji. Sve izmešajte, pa dodajte jednu malu šoljicu vode. Dinstati na srednjoj vatri oko 10 minuta uz konstantno mešanje. Videćete otpustiće soka, ali ne previše, zato treba mešati.

1 / 5 Foto: Printscreen Youtube / Milan Strasni 2

I sad jedna caka.

Napravite malo sirupa od šećera i vode i malo korice limuna. Time ćete poprskati kore. Uzmete jednu koru, pa poprskate sirupom, pa malo pospete šećer, tako drugu koru isto, pa isto i treću.

Četvrtu koru pospete šećerom, pa stavite na početak po širini jabuke. Malo sa strane preklopite da ne izlazi fil i uvijte.

I tako napravite 4 jufke ili štapa kako god zvali.

Premažite preostalim sirupom odozgo i pecite na 170 stepeni dok ne porumeni.

Pečeno prekrijte krpom, pa poprskajte vodom i tako ostavite 15 minuta. Isecite pitu na parčiće i stavite preko prah šećer.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.