OVOG ČOVEKA JE UMALO UBILA DIJAREJA: Teklo je iz njega kao iz česme, a onda su lekari doživeli FRAS
Ilustracija, Foto: Profimedia

DA ČOVEK NE POVERUJE

OVOG ČOVEKA JE UMALO UBILA DIJAREJA: Teklo je iz njega kao iz česme, a onda su lekari doživeli FRAS

Misteriozna bolest mogla je da dođe glave jednom starijem čoveku, ali je na kraju imao sreće

Objavljeno: 14:23h

Moj muž je bolestan već mesec dana, jedva može da hodati, a vi ćete da ga pošaljete kući? – vikala je na lekare Hitne pomoći memorijalne bolnice Arlington u Teksasu supruga muškarca (77) koji je pre nekoliko nedelja bio sasvim zdrav, a sada je jedva živ.

Mesec dana pre toga počelo je sa prolivom koji nije hteo da stane. Ništa nije pomoglo. Odrekao se mlečnih proizvoda, jeo više vlakna… Međutim i dalje bi ustajao dva-tri puta noću i jurio u WC.

Doktor opšte prakse Samrat Sokli dao mu je snažne lekove koji su trebali da zaustave proliv i poslao ga na analize, piše Njujork tajms. Iako je pacijent uvek bio vitak i dobre građe jer se bavio godinama sportom, sada je izgledao bolešljivo i u kratkom roku izgubio je nekoliko kilograma. I pre nego što su rezultati stigli, dr Sokli je pozvao Hitnu pomoć.

Neobičan medicinski slučaj odvio se sredinom septembra 2021. godine kad su bolnice u Teksasu bile preplavljene slučajevima kovida. Usprkos tome, pacijent je odmah dobio infuziju s obzirom na svoje loše zdravstveno stanje jer je bio toliko slab da više nije bio u stanju ni da hoda, kamoli išta više.

U tih nekoliko dana u bolnici urađen je veći broj analiza na 77-godišnjaku, od pretraga koje su trebale da utvrde da li je reč o parazitu, celijakiji ili pak o raku. Međutim, svi nalazi su bili negativni. Jedina abnormalnost u nalazima koju je primetio gastroenterolog je bila nizak nivo probavnog proteina elastaze u stolici muškarca.

Inače, elastaza nastaje u gušterači i pomaže u razgradnji hrane na svarljive komponente.

Doktor čiji je pacijent bio 77-godišnjak poslao ga je kod drugog gastroenterologa doktora Tareka Savaša, ali se pokazalo da prvi slobodan termin ima tek za pet meseci.

Supruga je, verujući kako njen muž to ne može da izdrži nazvala Soklija, koji je delio isto uverenje, oa je kontaktirao ordinaciju dr Savaša. Zahvaljujući tome, dogovoreno je da pacijent dođe iduće nedelje na pregled.

Savaš je sumnjao da muškarac ima neku vrstu raka. Uprkos tom uverenju, nije želeo da odbaci niti jednu mogućnost. Pokazalo se kako je 77-godišnjak uzimao samo nekoliko lekova i upravo je to bilo ključno da poznati gastroenterolog posumnja da je to mogući uzrok hroničnog proliva.

Kad je pacijent spomenuo da koristi Olmesartan za visoki krvni pritisak, sve se složilo. Doktor Tarek Sawas se setio studije stare čak 10 godina koju su objavili lekari u klinici “Mejo” vezano za 22 pacijenta koji su im došli na pregled zbog hroničnog proliva. Pokazalo se da su ljudi u brojnim slučajevima uzimali lek godinama bez ikakvih problema, što je bio jedan od razloga zašto ranije niko nije shvatio o čemu je reč, piše Njujork tajms.

U godinama nakon što je objavljena studija pronađena je veza između ove klase lekova, poznatih kao blokatori angiotenzinskih receptora, i ove vrste proliva.

Dr Savaš je preporučio pacijentu da prestane da uzima lek s obzirom na situaciju, što je ovaj i učinio. Kako je njegov krvni pritisak bio pod kontrolom, odlučeno je u slučaju da ponovo počne da ima problema s njim da će mu njegov lekar prepisati drugu vrstu leka. Po prestanku uzimanja lijeka, prestao je i hronični proliv, a pacijent se vrlo brzo oporavio.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.