OVAJ NEOBIČAN SIMPTOM BOLESTI BUBREGA MOŽE DA VAM NAPRAVI HAOS U ORGANIZMU: Svi zanemarujete signal koje telo šalje
Bol u leđima, Foto: Profimedia

DOBRO JE DA ZNATE

OVAJ NEOBIČAN SIMPTOM BOLESTI BUBREGA MOŽE DA VAM NAPRAVI HAOS U ORGANIZMU: Svi zanemarujete signal koje telo šalje

S obzirom na to da je učestalo mokrenje povezano i sa zdravstvenim problemima poput dijabetesa i infekcija mokraćnih puteva, ovaj simptom svakako zahteva posetu lekaru

Objavljeno: 19:49h

Bubrezi su među najvažnijim organima u našem telu. Odgovorni su za filtriranje otpadnih materija, stvaranje crvenih krvnih zrnaca, kao i za održavanje naših kostiju jakim i čvrstim.

Ali, uprkos mnogim vitalnim ulogama koje imaju u održavanju zdravlja i dobroj funkcijii tela, teško je utvrditi kada ti organi ne deluju punim kapacitetom, posebno u ranim fazama određenih problema.

1 / 6 Foto: Profimedia

Skoro polovina ljudi koja ima problem sa bubrezima to i ne zna. Pokazatelji da ovaj organ ne funkcioniše pravilno mogu da budu različiti, a neki od njih su krajnje neobični i nikada ih ne biste povezali sa bubrezima.

Bolovi u leđima

Jedan od prvih vidljivih znakova koji ukazuju na problem sa bubrezima je bol u leđima. Infekcija bubrega može da prouzrokuje intenzivne bolove u sredini i na gornjem delu leđa, navodi Klivlend klinika.

U zavisnosti od težine infekcije, ovaj bol se može proširiti na trbuh i na prepone.

Bolovi u predelu bokova

Bubrežni kamenaci, tvrde naslage soli i minerala koji se formiraju unutar bubrega, mogu da izazovu jak bol kada prolaze kroz uretru i bešiku.

Prema rečima urologa iz Los Anđelesa S. Adamu Raminu, taj bol pacijenti često uspoređuju sa porođajnim bolovima.

Prepone, Noge, Mokrenje, Vagina, Žena, Butine
foto: Profimedia

Često mokrenje

„Ako su oštećeni bubrežni filteri, to može da izazove čest nagon za mokrenjem, posebno noću“, kaže dr Rene Metjus.

S obzirom na to da je učestalo mokrenje povezano i sa zdravstvenim problemima poput dijabetesa i infekcija mokraćnih puteva, ovaj simptom svakako zahteva posetu lekaru.

Mehurići u mokraći

Često kada je oštećena funkcija bubrega, u urinu se nalaze mehurići, kaže dr Metjus i objašnjava:

„Ova pena slična je peni koju vidite kada mutite jaja, jer se u urinu nalazi protein albumin, a to je isti protein koji se nalazi i u jajima“

Krv u mokraći

Ovo je još jedan uobičajeni simptom bubrežne bolesti. Ako primetite krv u urinu, važno je što pre posetiti lekara.

Dijareja
foto: Profimedia

Zatvor

Iako problemi s bubrezima često utiču na mokraćne puteve, ponekad mogu dovesti i do problema sa crevima.

Vrtoglavica
foto: Profimedia

Vrtoglavica

Prema Nacionalnom institutu za dijabetes i probavne i bubrežne bolesti, pacijenti sa zastojem bubrega često razvijaju anemiju zbog smanjene proizvodnje eritropoetina (EPO), hormona koji obično pokreće proizvodnju crvenih krvnih ćelija.

Vrlo čest simptom anemije je nesvestice ili vrtoglavic, drugi simptomi uključuju slabost, glavobolju i otežano disanje.

Hroničan svrab

Oštećenja bubrega mogu prouzrokovati ozbiljan svrab, simptom koji se ne sme olako shvatiti. Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Seminars in Nephrology” pokazalo je da 40 odsto pacijenata ima ozbiljan svrab u završnom stadijumu bolesti bubraga.

Oticanje ruku i nogu

Budući da su bubrezi odgovorni za filtriranje viška vode iz tela, kada ne obavljaju ovu funkciju pravilno, višak vode se nakuplja i prouzrokuje oticanje ruku i nogu, posebno zglobova, navodi “National Kidney Foundation”.

Zadah
foto: Profimedia

Zadah

Kada bubrezi ne obavljaju svoju funkciju, telesni „otpad“ može da se pojavi na potpuno neočekivanim mestima, a loš zadah je još jedan od simptoma koje ne treba zanemariti.

Bolest desni

Zadah nije jedini način na koji bolest bubrega može da se manifestuje u usnoj duplji. Problemi sa bubrezima mogu takođe prouzrokovati bolest desni, što dovodi do propadanja i gubitka zuba.

Metaanaliza iz 2013. objavljena u “Pakistan Journal of Medical Sciences” otkrila je da kod pacijenata sa hroničnom bubrežnom bolešću postoji rizik od razvoja parodontopatije.

Hronično krvarenje iz nosa

Granulomatoza s poliangitisom (GPA) je bolest koju karakteriše oticanje krvnih sudova u bubrezima, nosu, sinusima, grlu ili plućima. Prema “American Kidney Foundation”, prvi znak ovog stanja obično je učestalo krvarenje iz nosa.

Iako GPA ne utiče uvek na bubrege, može dovesti do hronične bubrežne bolesti ili čak zastoja bubrega, pa je važno razgovarati sa lekarom ako krvarenje iz nosa postane redovna pojava.

(Espreso / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.