NI SLUČAJNO NE MERITE PRITISAK OVAKVIM APARATOM! Pravite najveću moguću grešku
Foto: Profimedia

REŠENA DILEMA

NI SLUČAJNO NE MERITE PRITISAK OVAKVIM APARATOM! Pravite najveću moguću grešku

Lekari upozoravaju da nije svejedno kako se i na kojem aparatu meri pritisak

Objavljeno:

Aparati za merenje pritiska kod kuće su korisni za ljude kod kojih je dijagostikovana hipertenzija, jer tako mogu da proveravaju da li im je terapija delotvorna i da je prilagođavaju svojim potrebama.

Evropsko udruženje za hipertenziju objavilo je spisak aparata koji su najpouzdaniji, ali i opšta pravila za merenje pritiska. Izabrani lekar može pomoći u odabiru najboljeg aparata. Najveća dilema kod merenja pritiska je koji merač upotrebiti - živin manometar, ili sve upotrebljiviji digitalni merač.

Često se dešava, naročito kod starijih osoba, da pogrešno postave stetoskop, ne nameste pravilno manžetnu, i na kraju ne čuju dobro zvuk koji označava vrednost pritiska.

Pritisak
foto: Shutterstock

S druge strane, digitalni aparat je znatno pouzdaniji, a greška se može pojaviti samo ako manžetna nije adekvatno pričvršćena. Pre merenja krvnog pritiska potrebno je oko 10 minuta mirno sedeti. Takođe, treba voditi računa o temperaturi, unosu kofeina i nikotina, jer oni utiču na promenu krvnog pritiska.

Loše postavljena manžetna može aparat "navesti" na pogrešne vrednosti. Manžetna se postavlja na nadlakticu, pri čemu treba paziti da ne bude previše zategnuta. Ona treba da bude udaljena oko dva-tri santimetra od pregiba ruke. Lakat se položi na sto, tako da se manžetna nalazi u istoj visini sa srcem, sa dlanom okrenutim naviše, prenosi Stetoskop.info.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.