OVA HRANA JE NAJGORA ZA JETRU, ZBOG NJE VAM POSTAJE MASNA: Slanina JE JAKO RIZIČNA ZBOG 1 STVARI
Slanina, Foto: Profimedia

oprez

OVA HRANA JE NAJGORA ZA JETRU, ZBOG NJE VAM POSTAJE MASNA: Slanina JE JAKO RIZIČNA ZBOG 1 STVARI

Svakako, prvenstveno se preporučuje individualna konsultacija sa lekarom

Objavljeno: 17:30h

Jetra obavlja više od 500 funkcija u organizmu. Njena najvažnija uloga je eliminisanje toksina iz hrane, pića i lekova koje unosimo, a uz to ona uklanja višak šećera iz krvi i pretvara ga u glikogen, proizvodi žuč, skladišti pojedine vitamine i minerale…

1 / 5 Foto: Profimedia

Ukoliko već imate neku bolest jetre, način ishrane jedan je od prvih koraka koje bi trebalo da preduzmete. Jer, kako bolest napreduje, tako jetra neće moći da filtrira otpad iz namirnica koje unosite.

S druge strane, postoje namirnice koje blagotvorno utiču na zdravlje jetre i trebalo bi ih jesti što češće i u svrhu prevencije. Ali i ako već postoji dijagnostikovana neka bolest jetre. Svakako, prvenstveno se preporučuje individualna konsultacija sa lekarom.

1 / 4 Foto: Profimedia

1. Kafa

Kafa sadrži glutation, antioksidant koji ubija slobodne radikale. Pokušajte da pijete čistu kafu, bez mleka i/ili šećera, kako biste izbegli unos dodatnih kalorija i masti. Prednost dajte kafi sa kofeinom.

1 / 4 Foto: Printscreen/RINA

2. Bobičasto voće

Borovnice, kupine, jagode i maline mogu da poboljšaju zdravlje jetre. Pune su vitamina C i polifenola koji potpomažu da najveća žlezda u našem organizmu radi što bolje.

1 / 5 Foto: Profimedia

3. Masna riba

Poznato je da su omega-3 masne kiseline blagodat za zdravlje. Skuša, losos, haringa, inćuni i sardine sadrže obilje omega-3 masnih kiselina.

Osobama koje imaju masnu jetru koja nije posledica konzumiranja alkohola omega-3 masne kiseline mogu da pomognu u smanjenju triglicerida.

Dve porcije masne ribe nedeljno su minimum koji bi trebalo da priuštite svojoj jetri.

Čaša
foto: Profimedia

4. Voda

Toliko vredna i važna, a u isto vreme toliko zanemarena, voda je dobra za sve organe u telu, a posebno za jetru. Ukoliko ne unosite dovoljno vode, rizikujete od dehidratacije, koja narušava funkciju jetre.

Takođe, voda pomaže telu da lakše vari hranu, a to čini da jetra bolje radi svoj posao.

1 / 5 Foto: Emilija Jovanović

5. Povrće

Kupus, rotkvice, brokoli, karfiol i prokelj sadrže vlakna koja pomažu u varenju. Takođe, navedene sorte povrća sadrže jedinjenja koja čuvaju zdravlje jetre.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/ Uros Davidovic

6. Orašasti plodovi

Orah, badem, pistaći i lešnik sadrže obilje vitamina E. Oni su dobri ne samo za jetru, već i za srce.

Prilikom odabira orašastog voća dajte blagu prednost orasima, jer imaju više omega-3 masnih kiselina u odnosu na bademe, pistaće i lešnike. Pored toga, orasi sadrže najviši nivo polifenola.

Maslinovo ulje
foto: Printscreen/Youtube/O Svemu i Svačemu

7. Maslinovo ulje

Poput masne ribe i orašastih plodova, i maslinovo ulje sadrži nezasićene masne kiseline koje blagotvorno deluju na jetru.

Studija iz 2019. godine otkrila je da je mediteranski način ishrane dopunjen ekstra devičanskim maslinovim uljem povezan sa nižom incidencom bolesti masne jetre kod starijih osoba koje su takođe imale veći rizik od srčanih oboljenja.

Pored namirnica i napitaka koji blagotvorno deluju na jetru, postoje i one koje bi trebalo izbegavati. Na toj listi nalaze se:

1 / 3 Foto: Profimedia

1. Alkohol

Može da inicira stvaranje ožiljaka i fibrozu jetre.

Meso
foto: Profimedia

2. Pržena hrana

Ulja sa visokim sadržajem zasićenih masnih kiselina mogu da izazovu upalu jetre.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/Slobodan Zivkov

3. Slanina, sir i sos

Hrana bogata zasićenim mastima ne podržava zdravlje jetre. Osim što može da dovede do gojaznosti, ona povećava i rizik od masne jetre.

4. Šećer

Namirnice sa visokim sadržajem šećera loše utiču na jetru. Tu spadaju kolači, sladoled, čokolade i drugi konditorski proizvodi, kao i gazirani napici. Trudite se da ih unosite što ređe, jetra će vam na tome biti zahvalna.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.